Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Σεφερτζής: Έχουμε περάσει σε μία νέα πολιτική εποχή με μία νέα πολιτική αναζήτηση σε ευρεία κλίμακα

Στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews και στην εκπομπή Prime, ο Γιώργος Σεφερτζής, πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής.

Όπως ανέφερε: «Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό που ζούμε, όσο παράδοξο και αν μας φαίνεται. Διότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και το φυλλορόισμα που εκτυλίσσεται, είναι ότι βρίσκεται πια εκτός εποχής. Είναι ένα προϊόν που γεννήθηκε κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες. Άλλαξαν οι συνθήκες χωρίς το ίδιο το κόμμα και η ιδεολογία του να προσαρμοστεί αναλόγως και πλέον βρίσκεται σε μία φάση κατά κάποιο τρόπο αποδρομής, με αποτέλεσμα βεβαίως να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες.

Όμως, προσοχή κατά τη γνώμη μου, πολλοί βιάζονται να βγάλουν την ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε θα έλθει τόσο γρήγορα. Διότι εκείνο το οποίο κυρίως συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μία απώλεια δυνάμεων, εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων που έχει εμφανίσει η νέα ηγεσία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολιτικά η ζήτηση του χώρου δεν εξακολουθεί να είναι και επίκαιρη και ισχυρή».

Ακολούθως σχολίασε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς με βάση και την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως: «Έχουμε περάσει σε μία νέα πολιτική εποχή. Έχουμε να κάνουμε με μία νέα πολιτική αναζήτηση σε ευρεία κλίμακα. Δεν έχουμε όμως από την άλλη μεριά να κάνουμε με απαντήσεις που η κοινή γνώμη θεωρεί ικανοποιητικές για να μπορέσει να κάνει τις επιλογές της σε βάθος χρόνου.

Εξ ου και βλέπουμε το πόσο ευμετάβλητη και μάλιστα πόσο γρήγορα ευμετάβλητη είναι ακριβώς αυτή η κοινή γνώμη. Και κυρίως είναι μία κοινή γνώμη που εκφράζει ένα υποπολλαπλάσιο πια του εκλογικού σώματος, εξαιτίας ακριβώς της αποστασιοποίησης και της απαξίωσης της πολιτικής, από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών, με αποτέλεσμα να έχουμε μεταβολές που επισυμβαίνουν πάρα πολύ γρήγορα, αλλάζοντας τα δεδομένα του κομματικού ανταγωνισμού».

Ο κ. Σεφερτζής επισήμανε πως: «Το πρόβλημα το μεγάλο, από τη λύση του οποίου θα εξαρτηθεί και η τύχη και της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογικής του βάσης, είναι ακριβώς η ικανότητά του, θα έλεγα μάλιστα η ευρηματικότητά του ως προς την παραγωγή νέων λύσεων σε παλιά ή νέα προβλήματα. Εκεί είναι που το πράγμα έχει δυσκολέψει πολύ και που ο χρόνος δουλεύει εναντίον. Τι εννοώ:

Έχεις να κάνεις με μία κοινή γνώμη, η οποία είναι ταυτόχρονα έμπειρη, απαιτητική και ανυπόμονη. Θα ψάχνει λοιπόν διαρκώς, με πολύ μεγάλες ταχύτητες μάλιστα θα έλεγα με ταχύτητες κοινωνίας του θεάματος, αλλά προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κοινωνίας του διαδικτύου, να βρει απαντήσεις που θα την ικανοποιούν για μεγαλύτερο διάστημα ή που εν πάση περιπτώσει θα καθησυχάζουν τις μεγάλες αγωνίες και κυρίως θα διαχειρίζονται με επιτυχία την ανασφάλεια.

Αλλά δεν έχει συνείδηση του βάθους, του χρονικού ή του παρελθόντος, των προβλημάτων, ούτε και του βάθους που μπορεί να έχουν στο μέλλον. Κρίνει πάρα πολύ γρήγορα από λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες, αλλά αρκετές για να διαμορφώσουν μία κοινή γνώμη σε ευρύ πληθυσμιακό στρώματα».

Τέλος, σχολιάζοντας το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη φάση της εξέλιξης στο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο κύριος Τσίπρας έχει αρχίσει να πάσχει από τα προβλήματα που πάσχουν και οι υπόλοιποι. Δηλαδή δεν είναι αθώος του αίματος εντός εισαγωγικών μεταφορικά το λέω, που έχει χυθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν να γίνονται σπασμωδικές οι κινήσεις του, θα γίνονται και αναποτελεσματικές».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

LIFESTYLE

Η Ναταλία Γερμανού μίλησε για τις αλλαγές στην εκπομπή της, τις ενδεχόμενες αποχωρήσεις συνεργατών της και απάντησε και στον Πάνο Κατσαρίδη, ο οποίος δήλωσε...