Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη για τη Μέση Ανατολή: Η ΕΕ να μιλάει με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ασφάλειας

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος των 27 είναι ο ευρωπαϊκός συντονισμός, υπό τον ορατό κίνδυνο το «ωστικό κύμα» της κρίσης στην περιοχή να πλήξει και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Υπογράμμισε, επίσης, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ενημέρωσε, δε, για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο κ. Σκέρτσος προανήγγειλε στην ΕΡΤ, την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο.

Έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου

Το πρώτο τετ α τετ, που σηματοδοτεί την έναρξη του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, έγινε σήμερα 17/10. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας ξεκίνησε μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται και τη διεθνή διπλωματία να βρίσκεται σε αναβρασμό, επιδιώκοντας να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Έτσι, είναι η μεγάλη εικόνα αυτή που κυριαρχεί, με την ανάγκη για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο να καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στην ατζέντα της κ. Παπαδοπούλου με τον κ. Ακτσαπάρ.

Ψηλά ατζέντα των διμερών θεμάτων και το μεταναστευτικό, υπό το φόβο μάλιστα μιας νέας έκρηξης που θα μπορούσε να προκληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Από εκεί και πέρα, ο πολιτικός διάλογος αποτελεί το κομβικό σημείο στην προσπάθεια σύγκλισης, καθώς στο επίκεντρό του βρίσκεται η διπλωματική και η νομική ουσία των διμερών ζητημάτων.

Δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Η σημερινή πρώτη επαφή είχε και χαρακτηριστικά γνωριμίας, με τις δύο πλευρές να θέτουν και ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια των συζητήσεων.

Το ζήτημα όμως είναι διαπιστωθεί αν υπάρχει θετική διάθεση από την πλευρά της Άγκυρας για συμβιβασμούς και κυρίως για αποδοχή του ελληνικού πλαισίου, με βάση το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...