Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία – Στις 22:30 εκτίμηση αποτελέσματος για τους μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για τον αδγύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχη με τις εθνικές εκλογές η συμμετοχή, μέχρι αυτή την ώρa (16:00). H εικόνα που φτάνει είναι οτι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από το εκλογικό σώμα.

Παρατηρούναι κάποιες καθυστερήσεις καθώς οι συνδυασμοί είναι πολλοί και τα ψηφοδέλτια μεγάλα με πολλούς υποψηφίους. Υπάρχουν κάποιες ουρές από εκλογείς που καθυστερούν στα παραβάν.

Στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους για να υποδεχτούν και να καταχωρίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα από τα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Πληροφορίες για όσουν αναζητούν το εκλογικό τους τμήμα δίνονται στο 2131361500 και στο «Μάθε πού ψηφίζεις».

Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα πιο μικρά εκλογικά τμήματα με λίγους εγεγγραμένους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μονού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών ενώ στα ζυγού αριθμού εκλογικά τμήματα θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Αυτό θα γίνει για να υπάρχει συνολικά εικόνα.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στέλνουν τα αποτελέσματα με τα tablet.

Εκτίμηση αναμένεται στις 22:00 – 22:20 από την Singular Logic για τις 13 περιφέρειες και τους 6 μεγαλύτερους δήμους.
Για τη σταυροδοσία θα υπάρχει σαφής εικόνα -ειδικά για τους μεγάλους δήμους- μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα προχωρά η εσνωμάτωση.

Για πρώτη φορά προβλέπεται εκλογική αποζημίωση για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, θα ακολουθήσει Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

Λιβάνιος: Έως τις 14:30 ψήφισαν 2.133.692 πολίτες – Ποσοστό 32,1% του εκλογικού σώματος

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έως τις 14:30 ψήφισαν 2.133.692 ψηφοφόροι. Πρόκεται για το 32,1% του εκλογικού σώματος.

Ειδικότερα κατά με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 15.407 εκλογικών τμημάτων επί συνόλου 22.722 (67%), έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.133.692 ψηφοφόροι.

Η ψήφος και τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα προς τους πολίτες.
Στις δηλώσεις τους, κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους το διακύβευμα των εκλογών.

Στις 12:00 έφθασε στο 21ο Γενικό λύκειο Αθηνών η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλάροπούλου. Μέχρι να ψηφίσει αντάλλαξε λίγες κουβέντες με απλούς πολίτες, ενώ αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Συλλήψεις για παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας

Σε περιοχή της Καρδίτσας η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα για δωροδοκία εκλογέα. Αναζητούνται ακόμη 4 εμπλεκόμενοι. Σε χειρόγραφες σημειώσεις φέρεται πως εντοπίστηκαν τα στοιχεία των ταυτοτήτων 500 ατόμων και δίπλα σε κάθε όνομα το ποσό των 50 Ευρώ. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι τρεις συλληφθέντες και ένα από τα άτομα που αναζητούνται είχαν εξαγοράσει -500- ταυτότητες με αμοιβή -50- ευρώ η καθεμία, με διαμεσολαβητές μεταξύ δραστών και ψηφοφόρων τους άλλους τρεις δράστες που αναζητούνται. Από τις έρευνες  που βρέθηκαν σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις και το ποσό των 25.950 ευρώ.

Στην Καλαμάτα έγιναν δύο συλλήψεις ατόμων ηλικίας 41 και 30 ετών για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας, Οι εν λόγω μοίραζαν ψηφοδέλτια

Στην Θεσσαλονίκη συνελήφθη έξω από εκλογικό τμήμα ένα άτομο με ψηφοδέλτιο στο οποίο είχε βάλει σταυρό με σκοπό να το δώσει σε άλλο άτομο.

Στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν 2 άτομα τα οποία σύμφωνα με καταγγελία μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Στη Νέα Σμύρνη στην Αθήνα, εκλογικός αντιπρόσωπος παράταξης ήρθε σε αντιπαράθεση με δύο γυναίκες. Aκολούθησε ένταση και στην συνέχεια μήνυση στο τοπικό τμήμα.

Στο Ίλιον δικαστικός αντιπρόσωπος διαπίστωσε πρόβλημα στους εκλογικούς καταλόγους και ζήτησε να πάει στο Εφετείο για να πάρει νέους. Αυτό έγινε συνοδεία αστυνομικών.

Στις κάλπες οι υποψήφιοι σε Δήμους και Περιφέρειες

Για γιορτή της Αυτοδιοίκησης έκαναν λόγο οι υποψήφιοι στις Περιφέρειες και τους Δήμους, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, συνοδευόμενοι από οικογένεια και συνεργάτες. Οι περισσότεροι μάλιστα κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Τζο Ράγκλαντ ήταν εντυπωσιακός με 24 πόντους, ενώ είχε βοήθειες από τους Κένι Ουίλιαμς (18π.) και Νέιτ Ρένφρο (12π.). όμως δεν έφταναν για...