Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

New York Times: Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία

Η Ελλάδα, η οποία χτυπήθηκε πριν από μια δεκαετία από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Με έναν όγκο χρέους που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πριν από μία δεκαετία. Σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας και ανοίγουν τον δρόμο για μεγάλους ξένους επενδυτές.

Η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι στο 11%, είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Οι τουρίστες έχουν επιστρέψει μαζικά, πυροδοτώντας κατασκευαστική φρενίτιδα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ οι τράπεζες, που είχαν σχεδόν καταρρεύσει, έχουν εξυγιανθεί και παρέχουν και πάλι δάνεια προς όφελος γενικότερα της οικονομίας.

Η Microsoft κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισ. ευρώ στα ανατολικά της Αθήνας. Στο βορρά, η Pfizer δημιουργεί ένα ερευνητικό κέντρο 650 εκατομμυρίων ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις από τη Cisco, την JPMorgan, τη Meta και άλλες πολυεθνικές αναμένεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους στην επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα σε συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, στα οικονομικά και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αποφέροντας έσοδα που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά πολύ στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, ωθούμενη από μια εκτόξευση της ζήτησης για ξενοδοχεία, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb και ένα πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε ξένους για διαμονή στις χώρες της ΕΕ αν αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....