Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης για εφήβους πρόσφυγες και μετανάστες από τη ΜΚΟ Φάρος

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινά, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Φάρος και στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, βοηθώντας τους να ενταχθούν με επιτυχία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου, που βρίσκεται σε έναν χώρο 700 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης με 8 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες, ένα εργαστήριο υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, έναν χώρο για δημιουργικές κατασκευές και έναν πολυχώρο αναψυχής.

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα κορμού όπως τα Ελληνικά ως ξένη Γλώσσα, καθώς επίσης και Αγγλικά, μαθηματικά και μαθήματα θετικών επιστημών, ενώ παράλληλα προσφέρονται τεχνικά μαθήματα και εκπαίδευση στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ειδικότερα, το μάθημα “Design Your Future” (DYF), που υλοποιείται σε συνεργασία με το MIT D-Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τη δημιουργική σκέψη των παιδιών και εφήβων, καθώς και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.

Στα εγκαίνια του κέντρου, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, παρευρέθησαν ο κ. Δημήτρης Καιρίδης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Τσούνης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, και η Program Director από το The Villum Foundation, Agi Csonka.

«Μέσω της εκπαίδευσης, επιθυμούμε να αναδείξουμε τη δυναμική των προσφυγόπουλων και των έφηβων μεταναστών και να τους προσφέρουμε τα καλύτερα θεμέλια ώστε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε η Συνιδρύτρια και Διευθύντρια του Φάρου, Patricia Kirk-Biswas. «Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Ίδρυμα Villum και το Ίδρυμα King Baudouin για την ανεκτίμητη υποστήριξή τους στην υλοποίηση αυτής της προοπτικής».

Η Διευθύντρια Προγραμμάτων από το Villum Foundation, Agi Csonka, ανέφερε: «Στοχεύουμε στο να ενδυναμώσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ευρώπη ώστε να γίνουν πρωτοπόροι στις ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο και των έφηβων προσφύγων και μεταναστών. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε τον Φάρο και τις εντυπωσιακές προσπάθειές του να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να γίνουν αυτόνομοι πολίτες».

Η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάζεται στενά με τον Φάρο τα τελευταία χρόνια και εκφράζει επίσης την υποστήριξή της για αυτήν την πρωτοβουλία. Η Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Δρ. Γκέλη Αρώνη, δήλωσε: «Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης λειτουργεί ως εργαλείο μετάβασης και υποστήριξης της επιτυχούς ένταξης των νέων προσφύγων και μεταναστών στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παρέχει ποικιλία και ευελιξία στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τις μεθόδους εκμάθησης ώστε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες των μαθητών σε ένα ενεργό περιβάλλον μάθησης».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης επαίνεσε τον Φάρο για την παροχή βοήθειας ζωτικής σημασίας σε εφήβους πρόσφυγες και μετανάστες, βοηθώντας τους να ενσωματωθούν με επιτυχία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου αντιπροσωπεύει μια συνεργατική προσπάθεια, προσφέροντας ουσιαστική εκπαίδευση και ενδυνάμωση σε πρόσφυγες και μετανάστες έφηβους, με τον κοινό στόχο της δημιουργίας ενός φωτεινού μέλλοντος για αυτούς.

Το Κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης του Φάρου υποστηρίζεται από το Villum Foundation και το King Baudouin Foundation και λειτουργεί σε συνεργασία με το MIT D-Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Η Ελίζαμπεθ Ελέτσι και ο Νεκτάριος Λεμονίδης ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το απόγευμα, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες...

LIFESTYLE

“Νομίζω ότι δεν πρέπει να τα λέμε, δεν είναι για μικρά παιδιά” Ελίζαμπεθ Ελέτσι και Νεκτάριος Λεμονίδης ενώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με τα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επίσκεψη στην έδρα της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote στη Βικτώρια πραγματοποίησε την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Γεώργιος Παπακώστας....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στις 16 Νοεμβρίου η Βρετανία ενέκρινε τη θεραπεία επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas9 για τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Λιγότερο από ένα μήνα μετά, στις 8 Δεκεμβρίου, ο...