Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο Θεσσαλικό κάμπο

Τα μεγάλα ερωτηματικά για ενδεχόμενες ευθύνες, που πρέπει να απαντηθούν, προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η κυρία Αδειλίνη ζητά από τις κατά τόπους Εισαγγελίες να ελεγχθούν Συγκεκριμένα έργα που έγιναν μετά τον «Ιανό», και έργα που όφειλαν να έχουν γίνει, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Καρδίτσας και του Βόλου.

Σε 11 στοχευμένες ενέργειες καλούνται να προχωρήσουν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές με σκοπό την αναζήτηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία, όπου δυστυχώς μετράμε και ανθρώπινες απώλειες.

Με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μπαίνουν στο «στόχαστρο» ο περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας όπως και οι Δήμαρχοι Καρδίτσας και Βόλου για όσα δεν έκαναν, ή δεν έκαναν μετά τον Ιανό, δηλ από το 2020 έως το 2023 προκειμένου να θωρακιστούν οι περιοχές για άλλο επικίνδυνο πλημμυρικό φαινόμενο. Μαζί με αυτούς, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι ανάδοχες εταιρείες που είχαν αναλάβει έργα τα οποία αποδείχτηκαν ανεπαρκή.

Είναι ίσως πρώτη φορά που βλέπουμε μία τόσο εξειδικευμένη παραγγελία αφού καταγράφει ένα προς ένα τα έργα τα οποία πρέπει να ερευνηθούν. Θα ελεγχθεί τι έφταιξε δηλ τόσο κατά τη διάρκεια του φαινόμενου «Daniel», όσο και πριν. Συγκεκριμένα, ποια αντιπλημμυρικά έργα είχαν γίνει και ποια όχι αλλά και για ποιους λόγους. Όσον αφορά αυτά που πράγματι εκτελέστηκαν, θα αν πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και είχαν τις σχετικές μελέτες κι αν είχε γίνει σε αυτά έλεγχος ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλτοστρώσεις με αμφιβόλου ποιότητας υλικά.

Οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν που ακριβώς διατέθηκαν τα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν μετά τον Ιανό, αν υπήρξε κακοδιαχείριση και αν πήγαν σε έργα βιτρίνας ή επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση σε άλλους σκοπούς.

Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες περί του συντονισμού των αρμόδιων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών. Αν δηλ αληθεύουν οι καταγγελίες πως είτε η Περιφέρεια είτε ο Δήμος Καρδίτσας είτε από κοινού προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν το Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, κάτι που τελικά έγινε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργοποιήθηκε η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά...