Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι σπάνιοι μαυρόγυπες ψάχνουν τις φωλιές τους στο καμένο δάσος της Δαδιάς

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείχνει δεκάδες αρπακτικά να τρέφονται σε σταθμούς ελέγχου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα συνεργεία της ΟΦΥΠΕΚΑ και άλλων υπηρεσιών αφήνουν νερό και τροφή για τα ζώα, τα οποία είδαν τα δάση τους – τα σπίτια τους – να καίγονται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πλάνα από δύο μαυρόγυπες που έβλεπαν το δάσος τους να καίγεται, χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ειδικά οι γύπες έχουν έντονο πνεύμα καλοσύνης και είναι πολύ προστατευτικοί με τους τόπους που ζουν και πάντα επιστρέφουν εκεί. Έτσι, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κοιτάζουν με απορία.

Μέσα λοιπόν σε όλες αυτές τις καταστροφές, μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας και ένας πευκοδρυοκολάπτης, που εμφανίστηκε στο δάσος πριν λίγες μέρες.

Ο κύριος Απόστολος Τσιομπανούδης, δασοπόνος από την Κορνοφωλιά Σουφλίου και εργάζεται στο δάσος της Δαδιάς εκφράζει την άποψη του λέγοντας τα παρακάτω:

«Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τα αρπακτικά στο δάσος της Δαδιάς ούτε έφυγαν, ούτε θα εγκαταλείψουν, ούτε θα μετακομίσουν σε άλλες χώρες για να φωλιάσουν. Ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά φεύγουν για την Αφρική σε λίγες ημέρες, όπως κάνουν κάθε χρόνο, ενώ άλλα παραμένουν στην περιοχή όλο το χρόνο, φωλιάζοντας, τρέφοντας και μεταναστεύοντας. Έτσι, όλα αυτά τα είδη θα βρίσκονται εδώ στη Δαδιά κατά την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο και οι άνθρωποι θα έχουν και πάλι τη χαρά να τα παρακολουθούν και να τα φωτογραφίζουν. Φέτος, εξετάζοντας την περσινή ηφαιστειακή τέφρα για την έρευνά μου, έμαθα ότι υπάρχει ζωή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Θηρευτές, νεοσσούς, ερπετά και θηλαστικά υπάρχουν.

Με προσεκτική παρέμβαση από τους διαχειριστές των δασών, το δάσος θα ανακάμψει και θα αναγεννηθεί. Οι πυρκαγιές ήταν τεράστιες. Δεν αρκεί οι δασολόγοι και οι δασοφύλακες να προτείνουν αντίμετρα. Δεν ήταν τα όρθια δέντρα που κάηκαν. Κάηκε η μισή επαρχία του Έβρου και ένας εθνικός δρυμός. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων που έχουν μελετήσει το δάσος της Δαδιάς για πολλά χρόνια. Αυτοί ξέρουν τα πράγματα. Έχουν γνώσεις, εμπειρία και προτάσεις. Ας αφήσουμε πίσω μας τις προηγούμενες αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς και ας δουλέψουμε ομαδικά για το καλό αυτού του τόπου που αγαπάμε και του δάσους, ας ξεπεράσουμε τη λέξη ανεξαρτήτος και ας δουλέψουμε με τη λέξη διαχείριση. Το δάσος είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...