Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στον Πειραιά: Οργή για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο του 36χρονου – Τέσσερις συλλήψεις για ανθρωποκτονία

Δε χωράει ανθρώπου νους αυτό που συνέβη χτες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά και αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο. Όταν ο 36χρονος Αντώνης Καρυώτης, προσπάθησε να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon για το Ηράκλειο, μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. Ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τις ενέργειες του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η στιγμή της τραγωδίας – οι εκκλήσεις για βοήθεια

Στο επίμαχο βίντεο επιβάτες ακούγονται φωνάζουν με αγωνία κάποιος να βοηθήσει τον 36χρονο που παλεύει μόνος του μέσα στη θάλασσα να σωθεί.

Λίγα λεπτά πριν, ο 36χρονος είχε προσπαθήσει να επιβιβαστεί στο Blue Horizon.  Δύο μέλη του πληρώματος τον σπρώχνουν τρεις φορές κι όταν πλέον ο καταπέλτης έχει αρχίσει να ανεβαίνει, ο 36χρονος δεν μπορεί να κρατηθεί πουθενά και πέφτει στη θάλασσα. Το πλοίο σαν να μη συμβαίνει τίποτα, συνεχίζει τον απόπλου, ενώ από τα μεγάφωνα ζητούν συγγνώμη για την καθυστέρηση που οφείλεται σε περιστατικό στο λιμάνι, για το οποίο δεν φταίνε οι ίδιοι.

Οι μαρτυρίες των επιβατών που είδαν τον θάνατό του μπροστά τους, σοκάρουν.

«Σου δίνεται μία ευκαιρία. Η πρώτη πες ότι είναι βλακεία, η δεύτερη είναι μέσα σε νεύρα σου. Είχε μία τρίτη ευκαιρία να το διορθώσει την ώρα που έφευγε το καράβι, να καταλάβει ότι τον ρίχνεις στη θάλασσα, ίσως την τρίτη να μπορούσε να τον τραβήξει πίσω. Δεν τον τραβάει, πέφτει ακαριαία στη θάλασσα όρθιος» δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.


«Απλά γύρισε και μας κοίταξε ειρωνικά και έδινε εντολή να φύγει το καράβι. Πήγαμε στον καπετάνιο 4 άτομα και ένα μωρό παιδί μαζί μας που είδαν το συμβάν και είναι 6 χρονών και απλά μας έκλεισαν τις πόρτες» λέει άλλος επιβάτης.

Οι συλλήψεις και οι ευθύνες

Τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, μεταξύ αυτών ο αξιωματικός καταστρώματος και ο πλοίαρχος, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, έχουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

«Αυτό που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της αναχώρησης να παρίσταται και να εποπτεύει εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έτσι ώστε να αποσοβούνται τέτοια περιστατικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος.

Στο βίντεο δε φαίνεται να υπάρχει λιμενικός, όπως όφειλε έως ότου το πλοίο απομακρυνθεί από το λιμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό, ήταν παρών στέλεχος, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη  καθώς είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτωσης επιβατών και οχημάτων.

Ερωτήματα προκύπτουν και για τον καπετάνιο, ο οποίος αναχώρησε παρά το γεγονός ότι υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα. Ο καπετάνιος μέσα από τις οθόνες που υπάρχουν στη γέφυρα βλέπει ακριβώς τι συμβαίνει. Ακόμα όμως και αν ο ίδιος δίνει εντολές εκείνη την ώρα για τον απόπλου, υπάρχει αξιωματικός γέφυρας, ο οποίος βλέπει επίσης όσα γίνονται στο κατάστρωμα.  Ο Διεθνής Κανόνας προβλέπει ότι ο καπετάνιος οφείλει να ενημερωθεί άμεσα πως υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και να δώσει εντολή να σταματήσουν οι προπέλες. Ο κανόνας λέει ότι όταν υπάρχει άνθρωπος στην θάλασσα υπό οποιαδήποτε συνθήκη, το καράβι μένει εκεί μέχρι να βρεθεί ο ναυαγός και κάνει τα πάντα να τον σώσει, ρίχνει ” κουλούρες”. και δεν φεύγει αν δεν δοθεί εντολή.

Επίσης, μένει να απαντηθεί και ποιος ειδοποίησε τον εισαγγελέα ώστε να παρέμβει για να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι. Το λιμενικό, οι επιβάτες ή τα μέσα ενημέρωσης;

Η Attica Group, ο όμιλος στον οποίο ανήκει το Blue Horizon, πραγματοποιεί εσωτερικό έλεγχο. «Οι σκηνές που όλοι είδαμε χθες βράδυ είναι αδιανόητες, δεν συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου και δεν εκφράζουν ούτε στο ελάχιστο το ήθος και τον επαγγελματισμό, όχι μόνο των πληρωμάτων μας, αλλά και της ελληνικής ναυτοσύνης στο σύνολό της» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Πένθος και οργή

Συντετριμμένη η αδελφή του θύματος μίλησε στην ΕΡΤ. «Θέλω να πάνε φυλακή. Γι` αυτό που κάνανε. Γιατί δεν έπρεπε να το κάνουν» λέει κλαίγοντας η Ελένη Καρυώτη.

Συγκλονισμένοι είναι και οι συγχωριανοί του 36χρονου Αντώνη, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Σύμφωνα με πληφορορίες ο Αντώνης ήταν πολύ αγαπητό παιδί, ταξίδευε συχνά για τον Πειραιά και ήταν γνώριμος του πληρώματος.

«Τραγικό, απαράδεκτο να σπρώχνεις έναν άνθρωπο στη θάλασσα την ώρα που φεύγει το καράβι. Είναι απάνθρωπο αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι» σημειώνει μία γειτόνισσα του θύματος.

«Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί.  Τον συγχωρεμένο τον φίλο μου τον Αντώνη τον συνάντησα έξω από το πλοίο πριν μπω στο πλοίο. Μπαίνοντας στο πλοίο χαθήκαμε δεν ξαναβρεθήκαμε» θυμάται επιβάτης του πλοίου και φίλος του θύματος.

Πνιγμός η αιτία θανάτου

«Ο θάνατός του αποδίδεται σε πνιγμό εντός ύδατος εν αναμονή κι άλλων εργαστηριακών εξετάσεων. Εντοπίστηκαν εκδορές και εκχυμώσεις στο πρόσωπο του που πιθανόν να προκλήθηκαν από την πτώση», δήλωσε ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά όπου διενεργήθηκε η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του άτυχου νέου.

Πολιτικές αντιδράσεις

Την απόδοση ευθυνών ζητά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ενώ την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί η αναφορά του υπουργού ναυτιλίας στα δύο μέλη του πληρώματος.

«Σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» ήταν η επίμαχη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη της από τον κ. Μητσοτάκη».

Στο ίδιο κλίμα και η αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη: «Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση».

«Το υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει ό,τι μπορεί για την απόδοση ευθυνών», απάντησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στις επικρίσεις, που δέχεται από την αντιπολίτευση. «Ζήτησα τη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ για τις διοικητικές ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του θανατηφόρου περιστατικού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...