Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμες και οι επόμενες ώρες για τη Μαγνησία – Με μπουλντόζες ή βάρκες απεγκλωβίζουν τους κατοίκους της Λάρισας

Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχει αφήσει στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel που έχει χτυπήσει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Κυρίως Μαγνησία, Λάρισα και Σποράδες έχουν βρεθεί στο «μάτι του Κυκλώνα».

Ούτε μία περιοχή της Μαγνησίας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τη σφοδρή κακοκαιρία

Τεράστια τα προβλήματα στον Βόλο ενώ δεν έχουμε μπει ακόμη στην διαδικασία της πλήρους αποτίμησης των ζημιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ελένη Ραυτοπούλου από τη φονική κακοκαιρία Daniel έχει πληγεί η Μαγνησία από το ένα άκρο στο άλλο, αφού δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη ούτε μία περιοχή του νομού.

Εικόνες με αυτοκίνητα που είναι κυριολεκτικά θαμμένα από χώμα, λάσπη, ξύλα στους δρόμους πρωταγωνιστούν σε όλο τον νομό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεσάνυχτα, έβρεξε ξανά για μόλις 10 λεπτά και ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει και πάλι ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς.

Επιπλέον, σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας, και μέσα στον Βόλο και στα περίχωρα, υπάρχουν δρόμοι που έχουν καταστραφεί σε σημείο που να έχουν αποκόψει την κυκλοφορία ακόμη και του Βόλου με το Πήλιο, ενώ η κατάρρευση της Γέφυρας των Καλών Νερών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην οδική σύνδεση με το Πήλιο, στο οποίο παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι περισσότεροι χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα. Τις τελευταίες ώρες έχει σημειωθεί μερική αποκατάσταση του ηλεκτρικού και της υδροδότησης σε ένα μέρος των κατοικιών.

Εικόνες καταστροφής και μέσα στην πόλη του Βόλου

Οι ίδιες καταστροφικές εικόνες που αντικρίζουν οι κάτοικοι όλου του νομού Μαγνησίας, βλέπουν και οι κάτοικοι του Βόλου με τόνους λάσπης να έχουν καλύψει τα πάντα.

Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λια Χριστάρα που βρίσκεται στο σημείο, σημειώνει πως η λάσπη της πρώτες ώρες της νεροποντής είχε καλύψει μέχρι και τους πρώτους ορόφους των πολυκατοικιών. Και έτσι πολλά σπίτια και οι οικοσυσκευές τους, που βρίσκονταν είτε στο ισόγειο, είτε στον πρώτο όροφο καταστράφηκαν.

Όπως μεταφέρει η Λια Χριστάρα στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, χθες, Τετάρτη, έφτασε στην πόλη ο στρατός προκειμένου να συμβάλει ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, όμως είναι τέτοιος ο όγκος λάσπης που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες ακόμη στην περιοχή οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα δωμάτιά τους περιμένοντας να περάσει η κακοκαιρία.

Σημειώνεται πως αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η έλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κλιμάκιο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Δύσκολη η κατάσταση στη Λάρισα: Πλημμυροπαθείς σε κλειστό γυμναστήριο στην πόλη, δεκάδες εγκλωβισμένα χωριά

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης οι πλημμυροπαθείς από τα χωριά Σωτήριο και Αρμένιο του Δήμου Κιλελέρ. Οι άνθρωποι που είδαν τα νερά να μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους, συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του χωριού προκειμένου να σωθούν από την κακοκαιρία.

«Αυτά είναι μόλις δύο από τα δεκάδες χωριά, των δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων, που έχουν βυθιστεί στο νερό» σημειώνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, που βρίσκεται στη Λάρισα, ενώ σημειώνει πως «στον Δήμο Φαρσάλων δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες με τους δρόμους πλημμυρισμένους ακόμη, ενώ η κατάσταση στο Κιλελέρ είναι λίγο καλύτερη παρόλο που πολλά νερά έχουν βυθιστεί στο νερό, πολλοί άνθρωποι κινδύνευσαν, τα ρέματα έχουν ξεχειλίσει, έχουν σπάσει αναχώματα με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να απειλείται ακόμη και η πόλη της Λάρισας.

Ήδη από χθες υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση από τον δήμο Λαρισαίων. Μεταξύ άλλων σακιά με άμμο έχουν τοποθετηθεί σε τάφρους προκειμένου να μην επιτρέψουν στα νερά να μπουν με ταχύτητα μέσα στην πόλη. Στην είσοδο της πόλης, στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, όπου χθες βράδυ έγινε επιχείρηση από την 5η ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και απεγκλώβισε κατοίκους είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία, ενώ και χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες έχουν βουτηχτεί στο νερό.

Τέλος γίνονται συνεχώς επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα χωριά τους. Μάλιστα έχει βγει και σχετική οδηγία από την Πολιτική Προστασία λέγοντας πως όσοι μένουν σε ισόγεια σπίτια θα πρέπει να μεταφερθούν στον 2ο όροφο, αν υπάρχει, ή διαφορετικά να μεταβούν στην εκκλησία.

Σημειώνεται πως με μπουλντόζες βγάζουν τους κατοίκους από τα χωριά τους ή με βάρκες της ΕΜΑΚ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο...