Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

B. Πολίτης: Tο πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έβλεπαν άνθρωπο να πνίγεται και δεν πέταξαν ένα σωσίβιο

Στην αδιανόητη τραγωδία που συνέβη στο λιμάνι του Πειραιά και κόστισε τη ζωή του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υποναύαρχος Ε.Α. του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλης Πολίτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «35 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό, 27 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, πέντε χρόνια σε μεγάλα καράβια τύπου αρματαγωγό που έχουν πάρει καταπέλτη. Ειλικρινά σας λέω είδα το βίντεο και συγκλονίστηκα. Με ξεπερνάει το τι έγινε. Και βέβαια επειδή είστε και καλός νομικός, εδώ έχουμε τρεις κατηγορίες εναντίον των κρατουμένων. Δεν είμαστε δικαστές. Έχουμε την έκθεση ανθρώπινης ζωή σε κίνδυνο, γιατί βλέπουμε καθαρά ότι πέφτει μέσα στη θάλασσα. Έχουμε ανθρωποκτονία εξ αμελείας με ενδεχόμενο δόλο και βέβαια το πιο σημαντικό για μένα, σαν άνθρωπος της θάλασσας και με 35 χρόνια εμπειρία, το πιο σημαντικό για μένα είναι η εγκατάλειψη του ανθρώπου αυτού στη θάλασσα, που είναι το ένα βασικό. Δηλαδή όποιον άνθρωπο είτε είχε εισιτήριο, είτε όχι.

Είναι και λυπηρό, ειλικρινά είμαι συγκλονισμένος με αυτό που βλέπω στο βίντεο, να προσπαθούν να κλείσουν τον καταπέλτη, γιατί οι οδηγίες που λέει στον καπετάνιο και ο καπετάνιος έχει και βίντεο – εικόνα το τι γίνεται πίσω στον καταπέλτη, δεν ξέρω αν ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή ήταν. Η διαδικασία είναι νέτα πρίμα. Βίρα την άγκυρα, βίρα καλά και να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε.

Όχι, δεν νομίζω ότι γνώριζε ο καπετάνιος τί γίνονταν πίσω, αλλά αυτό που είναι λυπηρό σας λέω, από ότι είδα στο βίντεο τον ύπαρχο και άλλους δύο αξιωματικούς και βέβαια και τους άλλους έξω, γιατί ήταν και ο καβοδέτης από ότι βλέπω. Βλέπω και παρακολουθούν χωρίς να δώσουν καμία σημασία για την ανθρώπινη ζωή. Ακούστε τι σημαίνει, ότι πλέον έχει χαθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή».

Στο ερώτημα αν τηρήθηκε η διαδικασία, αυτό που λέμε «άνθρωπος στη θάλασσα», απάντησε πως: «Όχι βέβαια. Υπάρχει πίσω ένα αλάρμ που λέει όταν βλέπουμε λοιπόν αυτό που βλέπατε στο βίντεο, δεν τον βλέπετε τον άνθρωπο τον ύπαρχο που τον κοιτάει ότι είναι μέσα στη θάλασσα έπρεπε να χτυπήσει το σήμα, να πετάξει το σωσίβιο. Εδώ βλέπουμε ότι οι άνθρωποι κοίταγαν όλοι και από την πλευρά της ξηράς και από την πλευρά της θάλασσας. Είναι λυπηρό αυτό που γίνεται. Πλέον δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι κατάντια για την ελληνική κοινωνία. Κατάντια. Ειλικρινά, πιστέψτε με, εγώ αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί ποτέ.

Ο ύπαρχος είδε πίσω τον άνθρωπο που έπεσε μέσα. Οποιοσδήποτε τυχαίος, δεν κρίνω αν είχε εισιτήριο, αυτά είναι βλακείες που θα βλέπαμε αν είχε εισιτήριο, δεν είχε. Έπεσε ένας άνθρωπος μέσα και πρέπει να ειδοποιήσει «κράτει όλα» γιατί από εκεί σκοτώθηκε. Όταν κάνεις ανάποδα ή πρόσω οι μηχανές, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα στο εκατομμύριο να γλιτώσεις. Είναι λοιπόν λοιπόν λυπηρό αυτοί οι άνθρωποι που βλέπανε μια ανθρώπινη ζωή να χάνεται, να συνεχίσουν τον πλου. Και από ό,τι έμαθα το σταματήσαμε λίγο πριν τις Φλέβες. Καταλαβαίνετε τι λέμε τώρα. Ξεκίνησε το πλοίο και μία ώρα μετά το γυρίσαμε πίσω.

Οι λιμενικοί υπάρχουν. Υπάρχει ο Λιμενικός σταθμός πριν την Ακτή Τζελέπη, υπάρχει λιμενικός ο οποίος είναι διορισμένος για να δει τους ανθρώπους. Εκείνη τη στιγμή όμως τι γίνεται. Έχουμε ταυτόχρονες πλόες, απόπλους μάλλον από δυο, τρία, τέσσερα πλοία. Ο λιμενικός είδε λοιπόν ότι άρχισε ο καβοδέτης και έβγαζε τους κάβους όταν ξεκίνησε η διαδικασία του απόπλου και πήγε στο διπλανό πλοίο για να δει τι θα κάνει. Δεν είναι ότι, δεν υπήρχε λιμενικός, μην τα ρίχνουμε στους λιμενικούς».

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το πλοίο ξεκίνησε χωρίς να έχει ανεβάσει τον καταπέλτη απάντησε ότι: «Γιατί θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο διάφορες εταιρείες και λένε νέτα πρύμα ανέβασαν καταπέλτη και φεύγουμε. Βίρα την άγκυρα να κερδίσουμε χρόνο. Πολύ σωστά το λέει η διαδικασία λοιπόν και εγώ όταν είμαστε πολεμικά πλοία που κάναμε στα αρματαγωγά η διαδικασία ήταν να κλείσουμε πλήρως τον καταπέλτη ότι έχει και συνεχίζουμε τον πλου.

Αυτό το λυπηρό απ’ όλα, εκεί πρέπει να σταθούμε και να εστιάσουμε την προσοχή μας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πάνω στον καταπέλτη και βλέπουν τον αθώο και πνίγεται και δεν του πετά ένα σωσίβιο. Δεν βαράνε το ανάλογο σήμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

Με ξεπερνάει. Ειλικρινά σας λέω και συγχωρήστε με λίγο τον τόνο της φωνής μου, αλλά επειδή έχω γιο καπετάνιο, πλοίαρχο πρώτης τάξεως, δεν είναι όλοι οι ναυτικοί έτσι ώστε να μην λέμε ότι είναι ίδιοι όλοι οι ναυτικοί. Αλλά λέμε εδώ ότι οι άνθρωποι αυτοί οι συγκεκριμένοι που ήταν πίσω στον καταπέλτη την ώρα του απόπλου του πλοίου του πλοίου, δεν ξέρω, δεν γνωρίζω αν ήταν άνθρωποι, δεν είναι όλοι ναυτικοί έτσι. Σας λέω και πάλι μετά 35 χρόνια στη θάλασσα και με γιό ναυτικό πρώτης τάξεως.

Δηλαδή ποτέ, ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο, να βλέπει ένας άλλος να πνίγεται και να μην του πετά σωσίβιο. Αλλά ξέρετε ποια είναι αδιαφορία και από τους ανθρώπους που ήταν έξω στη ξηρά οι καβοδέτες δεν ενδιαφέρθηκε κανένας να πει πνίγεται ένας άνθρωπος. Μα τι περίμεναν να βγει ο άνθρωπος έξω»;

Ως προς το πόρισμα του ιατροδικαστή που αναφέρει αιτία θανάτου τον πνιγμό, ο κ. Πολίτης δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, λόγω του φαινομένου που σας είπα πριν λέγοντας κάνει κίνηση προς ή για προς, για πρόσω ή για ανάποδα. Η κάνουν περιδίνηση που είναι τα κύματα τα ρουφάει. Δηλαδή άμα θα ρίξετε ένα άδειο μπουκάλι από νερό, θα δείτε ότι θα το τραβήξει αμέσως κάτω. Δεν γλιτώνεις. Σε χτυπάει η προπέλα, γι’ αυτό και βλέπετε έχει κακώσεις. Η προπέλα τον χτύπησε, τον πέταξε μετά στον προβλήτα και πιθανόν να έχει κάποιες κακώσεις που χτύπησε πάνω στον προβλήτα. Δεν υπάρχει σωτηρία αλλά ο καλύτερος κολυμβητής να είσαι δεν γλυτώνεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...