Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Αρτόποιος: Ισχυρό το μέτωπο στον Έβρο – Αντιμετωπίσαμε περισσότερες από 600 πυρκαγιές

Για το πολύ ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, τις προσπάθειες να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Δαδιάς και η Λευκίμμη καθώς και απανωτές εστίες πυρκαγιάς που προκλήθηκαν στην περιοχή και για τις οποίες διεξάγει έρευνα η ΕΥΠ μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο.

«Υπό πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά τον Έβρο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Έχουν αναβαθμιστεί οι έρευνες στον Έβρο – Πολλά τα μέτωπα

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτωπα εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», σημείωσε. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς και στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλης πυρκαγιάς Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, το οποίο έχει ελεγχθεί.

Μιλώντας για τους κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε αρκετά σημεία τόνισε ότι είχαμε έξι νέες εστίες πυρκαγιών από την λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Έβρο που καίει για δέκατη ημέρα και ενώ οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν τόνισε ότι είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.

Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Δεκαπέντε εστίες φωτιάς μέσα σε ένα 24ωρο

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος.

Κάνοντας λόγο για γενικευμένη καλή εικόνα που παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου ο κ. Αρτοποιός δεν παρέλειψε να πει ότι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή είναι ότι χειρότερο και μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεσή της.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι η Λευκίμμη δεν κινδυνεύει.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον Έβρο: Για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές τη Δευτέρα (28/8) ο Γ. Οικονόμου

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο για δέκατο 24ώρο – Μαίνεται το μέτωπο στη Δαδιά

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και αποθηκευτεί 24.058 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες για τα...