Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύμιος Λέκκας: Οι παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο της καμινάδας και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Η μεγάλη αναζωπύρωση τα ξημερώματα στην Πάρνηθα στάθηκε αφορμή για τους ειδικούς να μιλήσουν για το φαινόμενο της καμινάδας, εννοώντας ότι μέσα σε λίγα λεπτά φουντώνει το μέτωπο. Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και βεβαίως πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω.

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή.

Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω.

Το φαινόμενο της καμινάδας διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο.

«Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...