Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ο οδικός χάρτης για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ (video)

Με στόχο το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο απόψεις που συγκρούονται είναι αυτή που ζητά γρήγορες διαδικασίες, ώστε η νέα ηγεσία να έχει εκλεγεί πριν τη ΔΕΘ και η δεύτερη που θέλει να προηγηθεί πολιτική συζήτηση και μετά να εκλεγεί ο ή η αρχηγός. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να “κλειδώσει” και το όνομα του νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, που θα είναι ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής Στέργιος Καλπάκης.

Στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σ/Κ,  αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ.  Στην Αγίου Κωνσταντίνου τα μέλη της Π.Γ. συζήτησαν για τις επικείμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση ενώ στελέχη τοποθετήθηκαν και για τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον οδικό χάρτη, που έχει συμφωνηθεί με πλειοψηφία και προβλέπει την εκλογή αρχηγού από τη βάση αρχές Σεπτέμβρη και συνέδριο το Νοέμβριο.

Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελος επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε γρήγορα τις προτάσεις».

Η κωλυσιεργία για την εκλογή προέδρου προκαλεί την ενόχληση του Α. Τσίπρα σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, με τις πληροφορίες της εφημερίδας να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ανοιχτά, ωστόσο όπως προστίθεται θεωρεί αδιανόητο να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο 5 μήνες.

Ο Σωκράτης Φάμελος επισήμανε: «σημαντικό κεφάλαιο, δεν πρέπει να πάει χαμένο το κεφάλαιο, ο ίδιος θα επιλέξει το ρόλο του».

Σαφή θέση  για την διεξαγωγή συνεδρίου και την άμεση ανάδειξη προέδρου, πήρε με ανάρτηση του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης: «μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση  του Α. Τσίπρα, δεν μπορεί να μείνει για 6 μήνες χωρίς Πρόεδρο. Για να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτείται σοβαρότητα κ ευθύνη. Να βάλουμε όλες κι όλοι το “εμείς” πάνω από τα διάφορα “εγώ”»!

Να τηρηθεί ο οδικός χάρτης ζήτησε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» η Σία Αναγνωστοπούλου: «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για εκλογή νέου ή νέας προέδρου, έχει δρομολογηθεί η Κεντρική Επιτροπή για το Σαββατοκύριακο, έχει εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, πάντα σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν διαφωνίες».

Βολές στο εσωκομματικό πεδίο κάνοντας λόγο για μια κομματική γραφειοκρατία που την θεωρεί  υπαίτια για την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ πολλών προοδευτικών πολιτών εξαπολύει ο Χρήστος Σπίρτζης, που αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Αν συνεχίσουμε μια πολιτική λειτουργία που απευθύνεται σε όσους περικλείουν τα ντουβάρια των κομματικών γραφείων και όχι στην κοινωνία, θα βαίνουμε σε φθίνουσα κατεύθυνση».

Υπέρ της διαρχίας στο κόμμα τάχθηκε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο OPEN: «Είμαι υπέρ του μοντέλου της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ήταν απαραίτητη η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και για τον ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει από τον “μπαμπά” Τσίπρα και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα».

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το ερχόμενο Σ/Κ αναμένεται να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.  Οι υποψήφιοι ή οι υποψήφιες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν ταυτόχρονα και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, καταθέτοντας τις θέσεις τους για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του κόμματος.

Με απόφαση της Π.Γ. νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ο Στέργιος Καλπάκης.

Παρότι η εισήγηση της πολιτικής γραμματείας προς την κεντρική επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα αφορά, όπως έχει αποφασιστεί στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, διαρκές συνέδριο στο τέλος Αυγούστου με εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου και έκτακτο συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλα για το ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο, εδώ στην πολιτική γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει εξακολουθούν να διατυπώνονται ενστάσεις και διαφωνίες ως προς τον εισηγούμενο οδικό χάρτη.

Μετά τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος έχει τονίσει τις προηγούμενες μέρες ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές και τον Χρήστο Σπίρτζη που έχει δείξει προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα και ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ της  εκλογής προέδρου το Νοέμβριο δηλώνοντας ότι άλλαξε στάση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, στην οποία δεν είχε ψηφίσει υπέρ της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές.

Και ο Νίκος Παππάς “έδειξε” σε κατεύθυνση μετάθεσης της διαδικασίας εκλογής προέδρου, χωρίς πάντως να προσδιορίσει ημερομηνία η μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι  πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και να υπάρξουν συγκλίσεις.

Το βέβαιο είναι βεβαίως ότι η εισήγηση της πολιτικής γραμματείας προς την κεντρική επιτροπή δεν αλλάζει.

Όλα δείχνουν ότι στην κεντρική επιτροπή, θα υπάρξουν στελέχη που θα διατυπώσουν τις ενστάσεις τους καταθέτοντας την πρότασή τους. και μένει βεβαίως να δούμε εάν οι προτάσεις για μετάθεση της ημερομηνίας θα μπουν σε ψηφοφορία κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, πόσοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα συνταχθούν με αυτές.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...