Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή οι φερόμενοι διακινητές – Αρνούνται την εμπλοκή τους – Παρέμβαση της Κομισιόν (video)

Αρνούνται την εμπλοκή τους στην πρόκληση του πολύνεκρού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου οι εννέα συλληφθέντες. Όπως ισχυρίζονται, δεν είναι οι ίδιοι διακινητές, αντιθέτως μάλιστα – λένε – είχαν πληρώσει αντίτιμο για το ταξίδι προς την Ιταλία. Το Λιμενικό διαψεύδει δημοσίευμα του BBC που ανέφερε ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο επί 7 ώρες και υποστηρίζει ότι από την ώρα που εντοπίστηκε, το αλιευτικό διήνυσε περίπου 30 ναυτικά μίλια. Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας διατάχτηκε και στο Πακιστάν, το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατο 300 και πλέον Πακιστανών στο ναυάγιο.

Μόλις λίγα λεπτά έμειναν μέσα στο ανακριτικό γραφείο οι 9 κατηγορούμενοι διακινητές. Ζήτησαν νέα προθεσμία για την Τρίτη, προκειμένου να μελετήσουν οι δικηγόροι τους τα νέα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Δημήτρης Δρακόπουλος, συνήγορος κατηγορούμενου, δήλωσε: «Στη μετατόπιση των ανθρώπων πάνω στη βάρκα, εκεί αποδίδει το ναυάγιο. Αυτή η μετατόπιση, επήλθε τη στιγμή που είδαν το λιμενικό, το είδαν σα σανίδα σωτηρίας».

Ο Αλέξανδρος Δημαρέσης, συνήγορος κατηγορούμενου, ανέφερε: «Δηλώνει πως είναι αθώος, πως δεν έχει καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και απλώς είχε πληρώσει, όπως οι υπόλοιποι».

Σε χθεσινό, εκτενές του ρεπορτάζ, το βρετανικό δίκτυο BBC αμφισβητεί τα λεγόμενα του λιμενικού σώματος, για σταθερό πλου του σκάφους μέχρι αυτό να παρουσιάσει βλάβη και να βυθιστεί, αναφέροντας ότι το σαπιοκάραβο ήταν ακινητοποιημένο στο σημείο του ναυαγίου, επί 7 ώρες.

Ο ανταποκριτής του BBC, Νικ Μπέκε αναφέρει: «Ας δούμε όλη τη δραστηριότητα των τελευταίων 7 ωρών, όλα κινούνται γύρω από αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας ότι το σκάφος των μεταναστών δεν μετακινήθηκε καθόλου. Θυμηθείτε, όλη αυτή την ώρα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το σκάφος είναι σε σταθερή τροχιά, δεν κινδυνεύει και κατευθύνεται στην Ιταλία».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Το αλιευτικό εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης 13 Ιουνίου να πλέει με κατεύθυνση την Ιταλία και συνέχισε την σταθερή πορεία για 24 ναυτικά μίλια, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το ίδιο απόγευμα παραπλέον δεξαμενόπλοιο προσέγγισε το αλιευτικό και του παρείχε τρόφιμα και νερό. Ακολούθως το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κινούταν στην περιοχή το πλησίασε, για να τροφοδοτήσει τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Οι διακινητές πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Συνολικά το σκάφος σταμάτησε την πορεία του επί 4,5 ώρες για την παροχή τροφοεφοδίων. Στις 11 παρά 10 το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το ψαράδικο, υπήρξε ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ των δύο πληρωμάτων και για ακόμη μία φορά, οι δουλέμποροι αρνήθηκαν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς. Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του με χαμηλή ταχύτητα, διανύοντας ακόμα 6 ναυτικά μίλια. Στις 2 παρά 20 παρουσίασε μηχανική βλάβη και στις 2 βυθίστηκε. Από τη στιγμή του εντοπισμού του από τις ελληνικές αρχές, διένυσε 30 ναυτικά μίλια.

Η Αννίτζ Χίπερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, δήλωσε: «Σημειώνουμε ότι ο Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα γι` αυτό το περιστατικό και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μία ενδελεχής και διεξοδική έρευνα. Αυτή η τραγωδία τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις υπηρεσίες της ΕΕ και με τρίτες χώρες, εταίρους μας,  για την καταπολέμηση των διακινητών που βάζουν σε κίνδυνο τόσες πολλές ζωές».

Αναφορές για 800 επιβαίνοντες

Οι πακιστανικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος στους 800, εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300 ομοεθνείς τους βρήκαν τραγικό θάνατο στα νερά της Μεσογείου και προχώρησαν σε 14 συλλήψεις ατόμων. Η χώρα κήρυξε εθνικό πένθος.

Ο Khawaja Muhammad Asif δήλωσε πως: Το πιο σημαντικό είναι ότι το δουλεμπόριο πρέπει να σταματήσει. Μερικοί άνθρωποι συνελήφθησαν εχθές, κάποιοι πνίγηκαν. Έχουν συνδέσμους και κρησφύγετα σε Τουρκία και Λιβύη, όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και περιμένουν για τρεις, τέσσερις μήνες».

Πολιτικοί διαξιφισμοί

Η τραγωδία εξακολουθεί να ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντιδράσεις προκαλεί και δήλωση του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα, για τον φράχτη στον Έβρο, που ανέφερε: «Ο φράχτης είναι εργαλείο, σημασία έχει πώς τον χρησιμοποιείς. Εγώ δεν θα ήθελα να υπάρχουν φράχτες. Όταν πέσει, θα έπαιρνα χαρά σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί το λιμενικό, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εμείς συντρίψαμε τα κυκλώματα των διακινητών, εκείνο που δεν μας λεν οι ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πάρει σβάρνα τα παράθυρα είναι ότι επί των ημερών τους πνίγηκαν περισσότεροι και οι δήθεν ανθρωπιστές επέτρεψαν τα κάτεργα της Μόριας.

Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας σταματήσουν να στοχοποιούν το λιμενικό μας και ας αναγνωρίσουν ότι ο κύριος υπαίτιος για το ναυάγιο ήταν οι άθλοι διακινητές. Ο κ. Μουζάλας είπε όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα αισθανθώ την ίδια χαρά… του λέω ο φράχτης στον Έβρο δεν πρόκειται να πέσει γιατί επόμενη κυβέρνηση θα είναι της ΝΔ και όχι μόνο δεν θα πέσει αλλά θα ολοκληρωθεί το έργο».

Υπάρχουν ερωτήματα για τις εντολές, που είχε δεχθεί το λιμενικό εκείνη τη νύχτα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Εγώ δεν μπορώ να πω αν υπήρχε ή όχι εντολή΄. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. Υπάρχουν ερωτήματα. Αισθάνομαι ανθρώπινη υποχρέωση να τα θέσω. Δε γίνεται να σου λένε είναι εθνική εξαίρεση.

Δεν επιρρίπτω ευθύνες στο λιμενικό αλλά αν υπάρχουν σε αυτούς που δίνουν εντολές».

Μετά πέντε και πλέον 24ωρα άκαρπων ερευνών, σήμερα το λιμενικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου δυο σορούς ανδρών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 80.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουνίου παραπλέον δεξαμενόπλοιο προσέγγισε το αλιευτικό και του παρείχε τρόφιμα και νερό. Ακολούθως το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κινούταν στην περιοχή το πλησίασε, για να τροφοδοτήσει τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Οι διακινητές πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Συνολικά το σκάφος σταμάτησε την πορεία του επί 4,5 ώρες για τις παροχή τροφοεφοδίων. Στις 11 παρά 10 το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το ψαράδικο, υπήρξε ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ των δύο πληρωμάτων και για ακόμη μία φορά, οι δουλέμποροι αρνήθηκαν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς. Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του με χαμηλή ταχύτητα, διανύοντας ακόμα 6 ναυτικά μίλια. Στις 2 παρά 20 παρουσίασε μηχανική βλάβη και στις 2 βυθίστηκε. Από τη στιγμή του εντοπισμού του από τις ελληνικές αρχές, διένυσε 30 ναυτικά μίλια.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει και βίντεο ντοκουμέντο το οποίο έχει καταγράψει τη στιγμή που εμπορικό πλοίο πλησιάζει το μοιραίο σκάφος για παροχή βοήθειας.

Οι συγγενείς

Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα βασανίζουν τους συγγενείς των αγνοουμένων. Με φωτογραφίες στα χέρια,  συνεχίζουν να αναζητούν πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στη Μαλακάσα, όταν τα δύο αδέρφια από τη Συρία, που «ράγισαν καρδιές» στο λιμάνι της Καλαμάτας, ξέσπασαν σε λυγμούς όταν αγκαλιάστηκαν, επιτέλους χωρίς να τους χωρίζουν κάγκελα.

Ο 18χρονος Μοχάμεντ από τη Συρία, που διασώθηκε από το ναυάγιο, τρέχει να αγκαλιάσει τον αδελφό του, που ήρθε από την Ολλανδία. Λίγες μέρες νωρίτερα, η συνάντηση των δύο αδελφών στο λιμάνι της Καλαμάτας είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ήταν η στιγμή που ο Φάντι εντοπίζει τον αδερφό του ζωντανό πίσω από τα κάγκελα μιας μεταλλικής πύλης.

Αλλά και ο Μοχάμεντ που ήρθε από τη Γερμανία, βρήκε ζωντανό τον ανηψιό του. Ο αδελφός του όμως είναι αγνοούμενος. Όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Σαϊέντ: «Ψάχνω τον αδελφό μου. Ζητάω από τις Αρχές να με βοηθήσουν να τον βρω».

Με φωτογραφίες στα χεριά, συγγενείς των αγνοουμένων, καταφθάνουν στη Μαλακάσα, ελπίζοντας να τους βρουν ζωντανούς.

«Είμαι από το Πακιστάν. Ήρθα από τη Μπαρτσελόνα της Ισπανίας. Ήρθα για να βρω τον θείο μου, που έχει τρία παιδιά. Η γυναίκα του, είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και τον ψάχνω. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Έχω φωτογραφία του μαζί μου», δήλωσε ανηψιός αγνοούμενου.

Ο Μαχμούντ Αμπουσκόρκ από την Αίγυπτο, ψάχνει τον μικρότερο αδελφό του: «Είμαι σίγουρος ότι πνίγηκε κι αυτός. Μού είπε ότι πήδηξε μέσα στο νερό, κι ότι κολυμπούσε. Κολυμπούσε. Αλλά έμεινε στη θάλασσα μισή ώρα».

«Αν ο ανιψιός μου είναι ζωντανός, ζητάμε από την κυβέρνηση να τον φέρει πίσω και αν είναι νεκρός, να φέρουν πίσω τη σορό του», δήλωσε θείος αγνοούμενου.

Στη δομή της Μαλακάσας βρίσκονται εβδομήντα ένας από 104 διασωθέντες του ναυαγίου.

Ο  Αλί Ζεέν, συγγενής διασωθέντα, δήλωσε: «Αυτοί που ήταν κάτω ήταν κλειδωμένοι. Πώς αισθάνεται; Δεν είναι καλά, δεν νιώθει καλά, ήταν φοβισμένος».

Στη Μαλακάσα συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης. Αρκετοί έχουν ολοκληρώσει το αίτημα ασύλου, έχει γίνει η πρώτη συνέντευξη και έχουν την δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν στην δομή μέχρι να μετακινηθούν στη δομή διαμονής.

Eπιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Ρεπορτάζ:Κώστας Γαζούλης, Κώστας Νούσης, Χαρά Γιαννοπούλου, Ηλίας Μαραβάς, Ηλίας Κούκος, Μαίρη Σκανδάλη, Βαλέρια Δολαψάκη

Σχετική είδηση: Πολύνεκρο ναυάγιο: Εντοπίστηκαν άλλες δύο σοροί

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...