Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι προθεσμίες και οι όροι για Φορολογικές δηλώσεις, Κοινωνικό Τουρισμό, Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (video)

Σε οικονομικά θέματα και στο πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού, αναφέρθηκε η Μάρα Μεθενίτη Φοροτεχνικός, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων, αναφέροντας πως: «Μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Προσοχή μέχρι τις τρεις το μεσημέρι λήγει η προθεσμία. Τρεις και ένα λεπτό, κλείνει το σύστημα και αυτό ήταν. Βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε χαμηλό ρυθμό υποβολής δηλαδή περίπου 30% 40% περίπου πριν την υποβολή της παράτασης. Καλύτερα να κάνουμε τις δηλώσεις μας νωρίς να γνωρίζουμε και τι φόρο έχουμε να πληρώσουμε, αν έχουμε να πληρώσουμε, πότε πρέπει να πάρουμε και την επιστροφή μας. Πρώτη δόση πληρώνουμε μέχρι 31 Ιουλίου. Γι’ αυτό κιόλας μέχρι τις τρεις το μεσημέρι πρέπει να υποβάλλουμε ούτως ώστε μέχρι το βράδυ να μπορέσουμε να πληρώσουμε

Άρα τέλος Ιουλίου λοιπόν η πρώτη δόση. Σε οκτώ δόσεις αποπληρώνεται ο φόρος και σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να αποπληρώσει σε 8 δόσεις φυσικά μπορεί να ρυθμίσει σε έως 24 δόσεις το φόρο του. Τώρα μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί2.158.661 δηλώσεις, μέχρι και 31 Μαΐου. Οι μισές από αυτές, περίπου το 52%, είναι μηδενικές, οι χρεωστικές είναι περίπου το 30% και οι πιστωτικές γύρω στο 16%. Δηλαδή περίπου μία στις έξι είναι πιστωτικές είναι επιστροφή. Το 54% των επιστροφών μέχρι στιγμής είναι πολύ άμεσο με τις νέες διαδικασίες οι οποίες έχουν γίνει από φέτος, οι οποίες γίνονται κεντρικά και δεν γίνονται ανά ΔΟΥ.

Εάν δεν υπάρχει καμία οφειλή απευθείας τα χρήματα επιστρέφονται στους λογαριασμούς των φορολογουμένων. Μηδενική δήλωση σημαίνει ότι δεν πληρώνω φόρο. Παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στη χρονιά την προηγούμενη δεν έχει γίνει παρακράτηση. Απλά δεν πληρώνω επιπρόσθετο φόρο με την υποβολή της φορολογικής μου δήλωσης».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Έχουμε αύξηση 19% των τραπεζικών συναλλαγών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2022 λοιπόν έκλεισε θετικά, Αυτό τώρα να δούμε πώς αναλύεται και επιμέρους για μικροποσά ,το 42% έχουμε αύξηση στα μικροποσά μέχρι και 10 ευρώ με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι επιλέγουν πλέον οι Έλληνες πολίτες να εξοφλούν ακόμη και πολύ μικρά ποσά με τις κάρτες τους, με τραπεζικό μέσο. 8,5% έχουμε αύξηση στα ποσά μέχρι και πέντε ευρώ, ενώ 7.5% είναι η αύξηση τα ποσά μέχρι και 2 ευρώ. Άρα καταλαβαίνουμε ότι για πολύ μικρά ποσά πλέον οι Έλληνες χρησιμοποιούν την κάρτα τους. Πολύ σημαντική εξέλιξη εάν σκεφτούμε ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρώσουμε το 30% των συναλλαγών του πραγματικού μας εισοδήματος έχουμε πέναλτι, έχουμε πρόστιμο και τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε ότι πάρα πολλοί πολίτες δυστυχώς έπεφταν σε αυτήν την παγίδα.

Δεν είχαν φτάσει τις τραπεζικές συναλλαγές στο όριο που απαιτούνταν και πλήρωναν πρόστιμο. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση. Βλέπουμε ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης και άρα δεν υπάρχουν και οι κυρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και υποχρεωτική η καταβολή του μισθού μέσω τράπεζας. Παλιότερα υπήρχε και η εναλλακτική για τον εργοδότη να δώσει τα χρήματα αυτά».

Επίσης η κ. Μεθενίτη αναφέρθηκε στα ακίνητα επισημαίνοντας πως: «Τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων: Νέο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ λοιπόν. Από την 1η Ιουνίου έχουμε καινούργιες διαδικασίες. Έχει αλλάξει η διαδικασία έκδοσης του συγκεκριμένου πιστοποιητικού το οποίο έχει ισχύ μέχρι 31/12. Αυτό που έρχεται και είναι η μεγάλη αλλαγή μέσα στο 2023 είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, ο οποίος θα περιλαμβάνει στην ουσία πολλές διαδικασίες για τις οποίες έπρεπε ο πολίτης να τρέξει σε διάφορες υπηρεσίες. Θα συγκεντρωθούν όλα σε μια διαδικασία ηλεκτρονική και γίνεται πιο εύκολη διαδικασία. Θα συγκεντρωθούν όλες οι διαδικασίες από οφειλές ΤΑΠ και οφειλές σε κτηματολόγιο και τα σχετικά. Καταχώρηση και κτηματολόγιο θα υπάρχουν όλα σε ένα φορέα καταχωρημένα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε μια κοινή πλατφόρμα.

Επιτέλους είναι κάτι που το περιμένουμε πάρα πολλά χρόνια να γίνει και θα γίνονται βέβαια και όλες οι διαδικασίες αγοραπωλησιών και μεταβιβάσεων πολύ πιο εύκολα. Επίσης να πούμε ότι αυτή η διαδικασία, η διαδικασία δηλαδή της δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου, θα δημιουργήσει και την προσυμπλήρωση του Ε9. Πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί εάν βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και πάρα πολλά λάθη, πολλές καταχωρήσεις λανθασμένες στα ακίνητα τις οποίες βρίσκει μπροστά του ο φορολογούμενος, ο ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης πλέον εφόσον θα γίνονται σωστά οι καταχωρήσεις και θα προσυμπληρώνονται σωστά οι εικόνες των ακινήτων, δεν θα υπάρχουν λάθη, δεν θα υπάρχουν και άδικοι φόροι και δεν θα πληρώνει κάποιος φόρο τον οποίο δεν όφειλε να πληρώσει γιατί είχε κάνει λάθος μια αποτύπωση».

Για το πρόγραμμα εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις, είπε: «μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα ανοίξει μέσα στον επόμενο μήνα. Μέσα στον Ιούλιο 40 με 50% των επιλέξιμων δαπανών θα καλύπτονται από την συγκεκριμένη διαδικασία. Μιλάμε για δαπάνες βελτίωσης εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Μιλάμε για επενδύσεις οι οποίες θα ξεκινούν από 50.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και θα φτάνουν μέχρι και τις 500.000 ευρώ και είναι για παλιές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έναρξη μέχρι και 31/12 το 2020. Άρα δεν απευθύνεται σε νεοσύστατες».

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού λέγοντας: «Να δούμε όμως για τον κοινωνικό τουρισμό την διαδικασία. Υπάρχει πράγματι πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 300.000 voucher και για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να δέχεται τα νέα voucher από την 1η Ιουλίου του 2023. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και πέρυσι μπορούσες να ξεκινήσεις τις διακοπές σου από την 1η Αυγούστου. Άρα λοιπόν κερδίζουμε ένα μήνα. Φέτος θα πρέπει να έχουμε εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το συγκεκριμένο κουπόνι. Καλύπτει και ακτοπλοϊκά αλλά και διαμονή. Και να υπενθυμίσουμε ότι στα ακτοπλοϊκά η συμμετοχή θα είναι μόνο 25% για τους πολίτες οι οποίοι θα κερδίσουν τα συγκεκριμένα κουπόνια και για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν άτομα με αναπηρία στην οικογένεια τους, τα ακτοπλοϊκά θα είναι εντελώς δωρεάν.

Τώρα όσον αφορά τη διαδικασία των αιτήσεων, οι αιτήσεις θα είναι μέχρι και τη Δευτέρα μέχρι αύριο, οπότε όσοι ενδιαφέρονται να σπεύσουν και να κάνουν την αίτησή τους σήμερα το σύστημα είναι ανοιχτό για όλα τα ΑΦΜ. Έχει ξεκινήσει δηλαδή η υποβολή για όλα τα σημεία και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και αύριο μέχρι τις 12 η ώρα το βράδυ με κωδικούς Taxisnet στο σάιτ της ΔΥΠΑ. Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ εύκολη που μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε και θα διαρκέσει μερικά λεπτά έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει αυτό.

Να δούμε κάποια παραδείγματα και για τις οικογένειες και για ζευγάρια σε ότι έχει να κάνει και με τις διανυκτερεύσεις έξι διανυκτερεύσεις να πούμε ότι είναι για όλη την Ελλάδα, 10 διανυκτερεύσεις είναι για συγκεκριμένα νησιά Λέρος, Λέσβος, Χίος αλλά και για το νομό του Έβρου και 12 διανυκτερεύσεις για Εύβοια αλλά και Σάμο, Κρήτη και τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουμε ετοιμάσει, οικογένεια με δύο παιδιά για έξι διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων για τον Αύγουστο, το ποσό που θα δώσει ο οργανισμός της ΔΥΠΑ είναι 806 ευρώ, που σημαίνει ότι η συμμετοχή για τον ενδιαφερόμενο θα είναι στα 96 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι 12 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στην περιοχή της Σάμου ή της Εύβοιας για τον Σεπτέμβρη, το ποσό που θα καλυφθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 1.147 ευρώ και 80 λεπτά, ενώ η συμμετοχή θα είναι μόλις 55 ευρώ. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε μέχρι τις 20 Ιουνίου θα εκδοθούν και τα voucher ψηφιακά.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο voucher, μπορεί να το εξαργυρώσουν και μέσα στη χρονιά, δηλαδή μπορούν να κάνουν και τις διακοπές τους για τα Χριστούγεννα. Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν για καλοκαιρινές διακοπές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...