Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Χαρίτσης στην ΕΡΤ: Στις εκλογές κερδίζει αυτός που καταφέρνει να παρουσιάσει μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον

«Προφανώς το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ήταν μια οδυνηρή ήττα και αναπάντεχη θα έλεγα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πολλά μπορεί να πει κανείς και βεβαίως πρέπει να γίνει μια σοβαρή ενδελεχής ανάλυση για το τι ακριβώς έφταιξε. Εγώ θα έλεγα ότι στις εκλογές κερδίζει αυτός ο οποίος καταφέρνει να θέσει την ατζέντα και να παρουσιάσει και μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον», δήλωσε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας σε ερώτηση για το τι έφταιξε για την συντριπτική ήττα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επεξήγησε ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε ένα πρόγραμμα επεξεργασμένο εδώ και πολύ καιρό και με πολύ σοβαρές αναλύσεις για όλα τα βασικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν κατάφερε να επιβάλει αυτή την ατζέντα για τα πραγματικά ζωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως δεν καταφέραμε να πείσουμε για την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης της επόμενης ημέρας». Πρόσθεσε ότι η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «θα δώσει το μήνυμα της ανασυγκρότησης και της αντεπίθεσης».

«Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας. Είναι ένας χρόνος λίγος ημερολογιακά, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και πολύς πολιτικά για να αλλάξουμε πολλά πράγματα και να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Ερωτηθείς αν αυτός ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγος, το πρόβλημα μπει απλά κάτω από το χαλί, «και συνεχίσετε λέγοντας πράγματα που ενδεχομένως δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ο κ. Χαρίτσης απάντησε πως αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι «είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δεν είναι κομματικοί στρατοί» και ότι «δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 80, αλλά ότι «επικρατεί μια σχετική ρευστότητα στην κοινωνία».

«Και αυτό βεβαίως ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ, το πληρώσαμε με οδυνηρό τρόπο. Ισχύει για όλους, όμως επιτρέψτε μου να πω. Ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία και για το 40% της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κατά τη γνώμη μου σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι και μια ψήφος ανοχής και όχι μια ψήφος ενθουσιώδους επιδοκιμασίας. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια εποχή στην οποία οι πολίτες τοποθετούνται εκλογικά βάσει της συγκυρίας και βάσει των συμφερόντων τους στη συγκεκριμένη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρίτσης τονίζοντας πως «αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει είναι η σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Κι αυτό γίνεται με ένα πειστικό αφήγημα, ρεαλιστικό, γειωμένο, με προγραμματικές προτάσεις, οι οποίες απαντάνε στις πραγματικές αγωνίες των πολιτών».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παπαδημούλη – που υπέδειξε τον ίδιο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο ως πρόσωπα που θα πρέπει να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα – και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ανοησίες» από τον Νίκο Παππά και «αηδιαστικές» από τη Ρένα Δούρου, ο κ. Χαρίτσης απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας πως «απαιτείται από όλους μας μια πολύ μεγάλη σοβαρότητα στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμαστε [καθώς] έχουμε να δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μπροστά μας, η οποία είναι μια μάχη για την Αριστερά και για την προοδευτική παράταξη, αλλά ακόμα περισσότερο μια μάχη για την κοινωνία και για τα συμφέροντα της κοινωνίας, τα λαϊκά συμφέροντα που θέλουμε εμείς να εκπροσωπήσουμε».

«Έχουμε την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να δώσουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.

Ερωτηθείς τέλος αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Τσίπρα, ο κ. Χαρίτσης απάντησε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη, και επανέλαβε ότι αυτό που «προέχει αυτήν τη στιγμή είναι γύρω από τον πρόεδρο, από τον Αλέξη Τσίπρα, συσπειρωμένοι όλοι να δώσουμε την πολύ μεγάλη μάχη». Μια μάχη «ιστορικών διαστάσεων» που έχει να κάνει και με την πορεία της χώρας, καθώς «δεν μπορεί η χώρα το επόμενο διάστημα να οδηγηθεί σε μια λογική ανεξέλεγκτης μονοκρατορίας».

«Την ώρα που έχουμε μία παντοκρατορία της Δεξιάς, την ώρα που έχουμε μια συρρίκνωση συνολικά της προοδευτικής παράταξης, δεν μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου όλοι να προβληματιστούμε από το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε μία συντηρητικοποίηση του πολιτικού συστήματος και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της προοδευτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας για μια άλλη πορεία», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...