Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Π. Τσακλόγλου στο Πρώτο: Μακροχρόνια ανάπτυξη χωρίς αύξηση των επενδύσεων δεν γίνεται

Οι υψηλότερες επενδύσεις και εξαγωγές θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και σ’ αυτό έχει γίνει σημαντική πρόοδος την τελευταία τετραετία, δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Η πρόοδος είναι πολύ μεγάλη στον τομέα των εξαγωγών. Μην ξεχνάτε ότι πριν από τα μνημόνια είχαμε ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ που ήταν χαμηλότερο από 20%.  Αυτή τη στιγμή με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε αυτό έχει ξεπεράσει το 50%,» τόνισε. «Από την άλλη μεριά για τις επενδύσεις είμαστε ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, αλλά σταδιακά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτές. Δηλαδή έχουμε φτάσει στο 13-14% (του ΑΕΠ) από 11% που ήμασταν προηγουμένως, αλλά έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να καλύψουμε εκεί.»

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάπου και αυτό έχει να κάνει με την εθνική αποταμίευση όπως επεσήμανε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί διαφορετικά καταλήγουμε στο παλιό μοντέλο που ήμασταν, το οποίο βασιζόταν κυρίως στην κατανάλωση και είδαμε που μας οδήγησε,» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το 34% των άμεσων ξένων επενδύσεων κατευθύνεται σε ακίνητα και αγορές περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, ο υφυπουργός ανέφερε «πράγματι υπάρχουν και τομείς όπως στον τουρισμό όπου αγοράζουν διάφορα ακίνητα κλπ. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και όλοι αυτοί οι μεγάλοι οργανισμοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα είτε είναι η Αmazon, είτε είναι αυτές οι εταιρείες στα Γιάννενα, οι Γερμανικές κλπ., αυτές όλες για να ξεκινήσουν χρειάζεται να αγοράσουν και οικόπεδα να χτίσουν …Όλα αυτά μετράνε…»

Ο κ. Τσακλόγλου ρωτήθηκε επίσης αν θα έπρεπε οι μισθωτοί να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα θέλουν να πληρώσουν, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντί να επιβαρύνονται με υψηλό ποσοστό επί του εισοδήματος τους, π.χ. 20% και απάντησε αρνητικά.

«Νομίζω πως όχι. Και θα εξηγήσω γιατί. Αυτό που γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ουσιαστικά επιτρέποντάς τους να επιλέξουν την κλάση στην οποία θα ασφαλιστούν, προσδιορίζουν και το ύψος της σύνταξης τους αργότερα. Αν αντίστοιχο πράγμα γινόταν και στους μισθωτούς κατά πάσα πιθανότητα θα είχαμε μια πολύ μεγάλη πίεση από την εργοδοτική πλευρά, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που είναι πολύ αδύναμη και η εκπροσώπηση των εργαζομένων αλλά και σε ατομικό επίπεδο να πάμε στον κατώτατο δυνατό παρονομαστή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...