Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Σφοδρή αντιπαράθεση για τις μετεκλογικές συνεργασίες – Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις μετεκλογικές συνεργασίες, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για plan b με ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ.

Για μία δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση και για πολιτικό αλαλούμ, έκανε λόγο από Καβάλα και Ελευθερούπολη ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ακούω την αντιπολίτευση να βρίσκεται σ’ ένα “βέρτιγκο παλινωδιών”. Στην αρχή άφηναν υπονοούμενα για κυβερνήσεις ηττημένων. Τώρα μιλάνε για κυβερνήσεις -λέει- ανοχής. Μην τους αφήσουμε να ξανακάνουν τα ίδια. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε αυτό το μακρινό σενάριο, είναι με το να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Άρα, το δίλημμα, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο μπροστά ή πίσω. Είναι, για να το πω πολύ απλά, όπως θα το λέγατε στο καφενείο: Σταθερότητα ή μπάχαλο».

Ισχυρή λαϊκή εντολή ζητά -από την πλευρά του- ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας τα μικρότερα κόμματα προ των ευθυνών τους και χαρακτηρίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη παρτενέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας: «Αυτό που είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, να φτιάξουμε με το ΚΙΝΑΛ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και να δούμε αν τα μικρότερα κόμματα θα την στηρίξουν ή δεν θα τη στηρίξουν». Και συνεχίζει: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο, είναι προφανές ότι τον αβαντάρει, όταν του δίνει τη δυνατότητα -έστω και ρητορικά- να βγάλει από το σεντούκι, από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ξαναζεσταμένο το φαγητό του φόβου».

Σχολίαζοντας τις αιχμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ΜέΡΑ 25 και Κομμουνιστικό Κόμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για προβλήματα της «αριστερής πολυκατοικίας».

Παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες, μία Βαβέλ, ένα θέατρο του παραλόγου, το οποιο αναδεικνύει, γιατί είναι επικίνδυνο να πάμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου με χαλαρή ψήφο, ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

«Δεν αξίζει να έχουν δεύτερη ευκαιρία οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης», υπογράμμισε από το Φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι δεν μπαίνει σε συζήτηση για τα σενάρια περί ψήφου ανοχής και διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό και έχει υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα με κοινωνική κατεύθυνση.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα απορρίπτει και ο Περισσός, διαμηνύοντας ότι δεν παρέχει καμία στήριξη -ούτε ανοχή- στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα και τους 15 υποψηφίους του ψηφοδελτίου επικρατείας του. Επικεφαλής είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ στην τελευταία τιμητική θέση βρίσκεται ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Ρούσης.

«Όχι» στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας λένε Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

«Κατηγορώ τη Νέα Δημοκρατία ευθέως εδώ και πάρα πολλούς μήνες για επιχείρηση αποστασίας. Όποιος λοξοκοιτάζει, φεύγει. Δεν θα συγκυβερνήσουμε με κανέναν από αυτούς, τελεία, παύλα», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Γιατί να κάνουμε συνεργασία; Να συνεργαστούν αυτοί. Τι διαφορά έχει η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Και για να μην αφήνω καμία σκιά, γιατί λένε για ανοχή. Καμία ανοχή. Ούτε εμπιστοσύνη. Ούτε ανοχή».

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανακοινώνουν, τις επόμενες ώρες, τα ψηφοδέλτια επικρατείας τους.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο...