Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές ρυθμίσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων γεωπονικών σχολών

Σε δύο σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα, τόσο κυβερνητικών βουλευτών, όσο και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρμοδίων φορέων.

Πρώτον, στο νομοσχέδιο εντάσσονται στη ρύθμιση ονομαστικά, τα τμήματα των γεωπονικών σχολών από τα οποία αποκτούν απευθείας οι πτυχιούχοι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα – και δεύτερον, προστίθεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο 60 ημερών, μέσα στο οποίο πρέπει το ΓΕΩΤΕΕ να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά, για την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με τη νέα βελτιωτική αλλαγή, τα τμήματα αυτά είναι:

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και το τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σχολή Γεωπονίας, και το τμήμα Γεωπονίας.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το τμήμα Γεωπονίας και τα πρώην τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, το πρώην τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι και το πρώην τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα επίσης το Μεσολόγγι.

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, το τμήμα Γεωπονίας. Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, το τμήμα Γεωπονίας.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, το τμήμα Γεωπονίας. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, το τμήμα Γεωπονίας, το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων δασολόγων, εντάσσονται τα εξής τμήματα:

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Σχολή Επιστημών των Φυτών, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Τεχνολογίας, το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ιχθυολόγων.

Στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, στο τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «και στις τρεις αναφερόμενες περιπτώσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπάρχει η πρόβλεψη της διαδικασίας, ώστε με αίτηση της Συγκλήτου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, θα δίνονται οι νέες εγκρίσεις».

Τόνισε ακόμη, ότι «τα τμήματα τα οποία αναφέρονται στη λίστα, είναι αυτά που κατά βάση ήταν γεωπονικά τμήματα ή τμήματα των άλλων επιστημών και λειτουργούσαν με προγράμματα σπουδών, ενώ τα λίγα που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι ουσιαστικά κατεύθυνσης τέτοιας, που πρέπει να γίνει σε έναν δεύτερο χρόνο, μετά από αίτηση, και να εκφέρει γνώμη η ΕΘΑΑΕ ακριβώς επί του περιεχομένου του προγράμματος σπουδών».

«Σήμερα λύνουμε ένα πρόβλημα ετών και αποδεσμεύουμε από την ομηρία τους, πτυχιούχους τμημάτων πανεπιστημιακών, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αυτό έχει να κάνει με γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους, οι οποίοι ήταν πτυχιούχοι τμημάτων των ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, όμως ακολούθησαν πενταετές πρόγραμμα σπουδών – και βεβαίως και για τους νέους πτυχιούχους, αυτούς δηλαδή που ήδη παρακολουθούν από το 2019 τα μαθήματα στις συγκεκριμένες σχολές», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και κατέληξε. «Ήταν πραγματικά μία κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε επειδή δεν προβλέφθηκε καθόλου σε ένα πλέγμα νόμων του 2018 και του 2019, τι ακριβώς θα γίνει με αυτές τις σχολές, με αυτά τα τμήματα, με τους πτυχιούχους. Σήμερα, μετά από μια πολύ στενή και αποδοτική συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ, διαβουλεύσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα, συναντήσεις με τους ίδιους τους εκπροσώπους των πτυχιούχων, έχουμε καταλήξει σε μία λύση, η οποία πραγματικά απομπλέκει οριστικά όλους τους πτυχιούχους από την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάνει λόγο για δικαίωση των αποφοίτων γεωπονικών σχολών, μετά την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και αναφέρει: «Από σήμερα η ομηρεία των αποφοίτων 13 τμημάτων Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια της χώρας σταματά. Όπως είναι ήδη γνωστό, τέσσερα και πλέον χρόνια αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο μη μπορώντας να ασκήσουν επάγγελμα.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν παραμονές εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Ν.4610/2019) πρόχειρα και βιαστικά προχώρησε στην δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με καταργήσεις-συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Σχολών και των αποφοίτων.

Το ίδιο το κράτος που ίδρυσε αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αρνήθηκε να βρει λύση, αδιαφόρησε και άφησε αρρύθμιστα θέματα ζωτικής σημασίας.

Νέα παιδιά που είχαν φοιτήσει, διαβάσει, εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας πήραν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Στερούνταν επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και το παράδοξο έχει και συνέχεια:

οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ, μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα ενώ
οι νέοι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης δεν μπορούν
Το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στις Γεωπονικές Σχολές. Η Ελληνική Πολιτεία θα κληθεί σύντομα να το βρει λύση για σειρά Σχολών που χρόνια τώρα καρκινοβατούν αναζητώντας επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους τους.

Μπροστά σε αυτόν τον ανορθολογισμό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους Αποφοίτους, τους Γονείς, την Κοινωνία, κατέθεσε τροπολογία, που λύνει με δίκαιο και ρεαλιστικά το ζήτημα.

Μονόδρομος πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων των ίδιων ειδικοτήτων.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα και να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι προοπτική έχει τελειώνοντας μια Σχολή Γεωπονίας ζητήσαμε:

Προσθήκη της ονομασίας των τμημάτων που εφεξής θα έχουν πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα, και
Απαλοιφή των γραφειοκρατικών προϋποθέσεων που έθεσε η Κυβέρνηση (έκδοση ΚΥΑ, μετά από γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ).
Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν με παραιτήσεις ακαδημαϊκών, διαμαρτυρίες φοιτητών πλούσια αρθρογραφία και μεγάλη κοινωνική πίεση, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των προτάσεών μας και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για το πόσο αποτελεσματικά μπορούμε να λειτουργήσουμε όταν με συντονισμένες ενέργειες και σαφή στόχο αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Γεωπονική Άρτας: Σε κατάληψη για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Υπό παραίτηση οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (video)

Παραιτήσεις καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας στα Ιωάννινα

Άρτα: Υπό παραίτηση οι ακαδημαϊκοί του τμήματος Γεωπονίας

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της Ελλάδας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχίες για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις ευρωεκλογές εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, μιλώντας στην εκπομπή του...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα...