Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπό παραίτηση οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (video)

Τους λόγους για τους οποίους δήλωσαν παραίτηση οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων, εξήγησε ο Αναστάσιος Τσίνας, παραιτηθείς πρόεδρος της Σχολής, εστιάζοντας στο θέμα της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησης των καθηγητών της σχολής, δήλωσε πως: «Επειδή ως καθηγητές, άρα δημόσιοι λειτουργοί ή καθηγητές πανεπιστημίου, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα για πολλές επαναστατικές κινήσεις, δεν έχουμε δικαίωμα ούτε σχολές να κλείνουμε, ούτε να παραιτούμαστε από την παροχή διδακτικού έργου.

Συνεπώς καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση γιατί είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε πέραν της διαστρέβλωσης του δίκαιου αιτήματος των φοιτητών μας που εδώ και 10 ημέρες έχουν καταλάβει το τμήμα, αλλά κυρίως γιατί η μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων αμφισβητεί στην πράξη την υπόσταση του τμήματος που υπηρετούμε αλλά το έργο μας, άρα την ποιότητα του έργου μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το θέμα της αναγνώρισης και της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο κ. Τσίνας τόνισε πως: «Είναι μια τροπολογία που εδώ και τρεισήμισι χρόνια κυοφορούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία είναι τόσο πρόχειρα γραμμένη και βιαστική, που συνεχίζει το πρόβλημα, δεν δίνει λύση αλλά το πάει στο διηνεκές. Αρκεί να σας πω το τελευταίο. Ας πούμε ότι δεν έχει ρητές προθεσμίες γι’ αυτό που προβλέπει. Λέει ότι όλα αυτά τα τμήματα, τα νέα τμήματα που έχουν προκύψει το 18 και το 19, τα γεωπονικά πρέπει να υποβάλλουν μια αίτηση σε κάποιο υπουργείο. Δεν προσδιορίζεται σε ποιο, να ζητήσουμε γνωμοδοτήσεις από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και την ΕΠΑΕ, την Αρχή Πιστοποίησης , χωρίς να ορίζει τι θα γίνει αν δεν κατατεθούν αυτές».

Ακολούθως σχολίασε πως το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, λέγοντας «είμαστε επτά πανεπιστήμια και 12 τμήματα ανά την Ελλάδα».
Δεν υπάρχει αιτιολογία γιατί μέχρι τώρα τόσα χρόνια δεν τα έχει αποδώσει. Εμείς παλεύουμε τρεισήμισι χρόνια από όταν υποδεχτήκαμε σχεδόν τους πρώτους φοιτητές μας στα τμήματα μας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν προσπαθήσαμε να είδαμε το πρόβλημα και προσπαθήσαμε να το λύσουμε».

Επίσης, με αφορμή παρέμβαση του κ. Περικλή Μήτκα, προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης στην ΕΡΤ3, που είπε χαρακτηριστικά ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής της δικής σας μετά μέσα στο 23, ερωτήθηκε αν τον καλύπτει μία τέτοια εξέλιξη, επισήμανε: «Όχι βέβαια. Εμείς έχουμε υποβάλλει φάκελο πιστοποίησης τον Οκτώβριο.

Περιμένουμε ακόμα να οριστούν οι ημερομηνίες και η επιτροπή που θα έλθει να μας πιστοποιήσει. Και είμαστε στην αναμονή. Αυτό δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, μπορεί να μη γίνει, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, δηλαδή αν το Δεκέμβρη του 23 έρθει η Επιτροπή, σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται ο αγαπητός πρόεδρος της Αρχής; Μέσα στο 23 θα γίνει, αλλά θα γίνει το Δεκέμβριο».

Και προπάντων Δεν ήταν ούτε εύκολη η απόφασή μας και κάποια παιδιά θυσιάζουν χρόνο, θυσιάζουν το υστέρημα των οικογενειών τους, τον κόπο τους, τα χρόνια τους, για να πάρουν ένα πτυχίο, αυτό το πτυχίο να μην έχει αντίκρισμα; Εγώ δεν το δέχομαι γιατί σας είπα υποβιβάζει.

Επίσης ο κ. Τσίνας, τόνισε ότι η κίνηση των συνολικά 18 καθηγητών, δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. «Διατρέχει όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα και δεν ανήκουν όλοι σε ένα κόμμα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν την Πέμπτη νομοθετηθεί σωστά το συγκεκριμένο άρθρο σύμφωνα με τις υποδείξεις μας και να δίνει δίκαιη και οριστική λύση στα παιδιά, θα παρθούν πίσω οι παραιτήσεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...