Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διασώστης Κωνσταντίνος Νίκας: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την διάσωση της 20χρονης Αϊρίν»

Για τις στιγμές που σημάδεψαν την ελληνική αποστολή στα ερείπια της Τουρκίας, μίλησε ο διασώστης Κωνσταντίνος Νίκας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι τραγική, ασύλληπτη η καταστροφή» είπε για την Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την διάσωση της 20χρονης Αϊρίν, μας έχει αφήσει ένα έντονο αποτύπωμα» περιέγραψε και συνέχισε: «Δεν ήθελε να μας αφήσει το χέρι, μας τραβούσε κοντά της. Αισθάνομαι τυχερός που έζησα μία τέτοια εμπειρία».

Όσο για το αν υπάρχει ακόμα ελπίδα για ζωντανούς εγκλωβισμένους είπε: «Οι σεισμοί είναι μία επιχείρηση που διαρκεί μάξιμουμ τρία 24ωρα, από εκεί και πέρα οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται πολύ» αλλά τόνισε ότι η ελπίδα παραμένει.

Τις 5 ψυχές που σώσαμε τις κουβαλάμε πάντα, ανέφερε και κατέληξε:

«Η οικογένειά μας, το πυροσβεστικό σώμα, μάς εμπνέει και μας καθοδηγεί πάντα».

Οι μνήμες των Ελλήνων διασωστών

«Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών» δήλωσαν οι Έλληνες διασώστες που επέστρεψαν από την Τουρκία. Μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ περιέγραψαν τις δραματικές ώρες διάσωσης και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις τους μέσα στα συντρίμμια. Συγκινούν οι περιγραφές τους για τη διάσωση της νεαρής Αιρίν, που λίγο πριν τον απεγκλωβισμό της έμοιαζε ότι εγκατέλειπε τον αγώνα για τη ζωή. Όσο για την ευγνωμοσύνη των ντόπιων 7χρονος στο Χατάι τους υποδέχθηκε με ένα κουτί μπισκότα.

Οι πολύωρες προσπάθειες απεγκλωβισμού της 20χρονης Αιρίν, είναι από αυτές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ψυχή των Ελλήνων διασωστών. Ο Κων/νος Νίκας – Πυραγός ΕΜΑΚ περιγράφει: «Η διάσωση της Αιρίν ήταν πολύπλοκη διάσωση τεχνικά περάσαμε πολύ χρόνο δίπλα της, οπότε η στιγμή που τη βγάλαμε ήταν πολύ σημαντική για μένα».

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, της κρατούσαν συνέχεια το χέρι, της μιλούσαν, της έδιναν νερό και φαγητό. Δύο φορές έχασε τις αισθήσεις της. Πανικοβλήθηκαν. Μόλις κατάφεραν τελικά να την ανασύρουν ζωντανή, εκείνη τους ευχαρίστησε στα ελληνικά.

«Με τρομερά φιλική διάθεση ακόμα και να της κόψουμε το πόδι για να τη βγάλουμε έξω το είπε χαμογελώντας… Μας άφησε δύο φορές και το κατάλαβα από τις φωνές του Κώστα με το να τη σκουντάει και να φωνάζει πιο έντονα το όνομά της πριν καταλάβουμε ότι δεν πάει καλά. Επανέρχεται ο Κώστας και μας λέει όλα οκ…» θυμάται ο Θωμάς Κρικέλης-Πυραγός ΕΜΑΚ.

Δραματική διάσωση 7χρονης απο την ΕΜΑΚ

Τις δραματικές ώρες διάσωσης ενός 7χρονου κοριτσιού, περιγράφουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

Έρποντας κάτω από τόνους τσιμέντου, ανοίγουν τούνελ και φτάνουν κοντά στο μικρό παιδί που είναι παγιδευμένο ανάμεσα σε σίδερα, πλάκες και τούβλα. Είναι ένα από τα τρία παιδιά που κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό οι ήρωες της ελληνικής αποστολής.

«Το συναίσθημα που θα με συντροφεύει μεχρι το τέλος της ζωής μου, ήταν οι φωνές των ανθρώπων μέσα στα χαλάσματα, ήταν οι φωνές των ζωντανών θαμμένων» λέει ο Ευθύμης Αραβάνης –Διασώστης ΕΚΑΒ.

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, δακρύζει όταν θυμάται την προσφορά ενός μικρού αγοριού. Ήταν χιλιάδες λέει οι στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ: «Ηρθε ένας πιτσιρικάς 7-8 ετών και μου έφερε ένα κουτί μπισκότα».

Όπως είπαν, εκείνες τις λιγοστές ώρες της ξεκούρασης, άλλος ξεσπούσε σε κλάματα, άλλος επέλεγε την απόλυτη απομόνωση και κάποιος άλλος βυθιζόταν στη σκέψεις του. Μέχρι να ξημερώσει και να ξεκινήσει και πάλι η μάχη με το χρόνο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...