Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Η Google στέλνει μήνυμα προειδοποίησης – Πώς θα το εγκαταστήσετε

Σεισμός: Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εκδήλωσης ισχυρού σεισμού διαθέτει -πιλοτικά- σε Ελλάδα, Τουρκία και Νέα Ζηλανδία η Google.

Αρχικά, εφαρμόστηκε το 2020 στην επίσης σεισμογενή Πολιτεία της Καλιφόρνια και από το 2022 είναι στη διάθεση των Ελλήνων και Τούρκων χρηστών Αndroid κινητού τηλεφώνου. Δεν είναι ειδική εφαρμογή που απαιτεί «κατέβασμα» από το Google Store, αλλά ενεργοποιείται από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Στέλνει έκτακτες ειδοποιήσεις -όπως του 112- και για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε στους πρόσφατους σεισμούς της Εύβοιας, αλλά και στους χθεσινούς μεγάλους σεισμούς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, οι ειδοποιήσεις στη Νέα Ζηλανδία, την Τουρκία και την Ελλάδα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα επιταχυνσιόμετρα που είναι ενσωματωμένα στα περισσότερα smartphone Android για τον εντοπισμό σεισμικών κυμάτων που υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβαίνει σεισμός.

Εάν το τηλέφωνο ανιχνεύσει δόνηση που πιστεύει ότι μπορεί να είναι σεισμός, στέλνει ένα σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμού, μαζί με την τοποθεσία όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής λαμβάνει τις πληροφορίες από πολλά τηλέφωνα για να «καταλάβει» εάν συμβαίνει ένας σεισμός, πού βρίσκεται και ποιο είναι το μέγεθός του. Αμεσα στέλνει ηχητικές και γραπτές ειδοποιήσεις, προειδοποιώντας τον χρήστη.

Τα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, καθώς δίνουν τον αναγκαίο χρόνο να μπορέσει ο πολίτης να βρει ασφαλές μέρος προστασίας. Η Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι από τις πρώτες χώρες που εκμεταλλεύονται τόσο τις δυνατότητες ανίχνευσης όσο και προειδοποίησης του συστήματος ειδοποιήσεων σεισμών Android. «Μέσω του συστήματος, ελπίζουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους την εκ των προτέρων ειδοποίηση που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Google.

Να σημειωθεί ότι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού διαθέτει και η Apple. Όμως, και προς το παρόν, η εφαρμογή myshake αφορά μόνο τους κατοίκους των Πολιτειών Καλιφόρνια, Ορεγκον και Ουάσιγκτον.

Πώς να λαμβάνετε ειδοποιήσεις

Ανοίξτε την εφαρμογή «Ρυθμίσεις» στο Αndroid τηλέφωνό σας.

Κάντε κλικ στο «Ασφάλεια και έκτακτες ανάγκες. Ειδοποιήσεις για σεισμό» (εάν δεν βλέπετε την ενότητα «Ασφάλεια και έκτακτη ανάγκη», πατήστε «Σύνθετη τοποθεσία. Ειδοποιήσεις για σεισμό»).

Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τη λειτουργία ειδοποίησης σεισμού.

Σημαντικό: Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο το wi-fi ή τα δεδομένα για να λαμβάνετε τις σχετικές ειδοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...