Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

“Ψάρεψαν” από λογαριασμό Λαρισαίου επιχειρηματία 195.000 ευρώ – Δικογραφία με 51 εμπλεκόμενους σχημάτισε η Ασφάλεια

Δικογραφία σε βάρος συνολικά -51- ατόμων και συγκεκριμένα 46 ημεδαπών και 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων 23 άνδρες και 28 γυναίκες, καθώς και σε βάρος άγνωστου αριθμού συνεργών τους, για σύσταση εγκληματικής ομάδας-συμμορία που έχει οργανωθεί για τη διάπραξη απατών, απάτη, απάτη με υπολογιστή, με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, απόπειρα απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι δράστες, με τη μέθοδο «vishing», κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 194.900 ευρώ από λογαριασμό Λαρισαίου επιχειρηματία.

Πιο αναλυτικά, όπως καταγγέλθηκε, την 5-8-2022 το απόγευμα, άγνωστος δράστης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο συγγενικού προσώπου του παθόντος και προσποιούμενος ότι είναι ο γιος του λογιστή του, του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη λήψη επιδόματος που δικαιούταν.

Ακολούθως, τον παρέπεμψε στον παθόντα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο δράστης, υποδεικνύοντάς του αρχικά να εισέλθει μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του και στη συνέχεια, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, τον έπεισε και του γνωστοποίησε τους κωδικούς που λάμβανε από την τράπεζα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του δράστη και με την ολοκλήρωση της συνομιλίας, ο παθών διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές προς διαφορετικούς λογαριασμούς, ύψους 194.900 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό των 194.900 ευρώ μεταφέρθηκε, τμηματικά, με διαδοχικές μεταφορές ποσών ύψους 6.000 έως 36.000 ευρώ, αρχικά προς 7 διαφορετικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, ένα μικρό ποσοστό αυτού αναλήφθηκε απευθείας μέσω ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο διαμοιράσθηκε σε μικρότερα ποσά, ύψους 2.950 έως 5.000 ευρώ, σε άλλους 44 διαφορετικούς λογαριασμούς, από τους οποίους αναλήφθηκαν ποσά κυρίως μέσω ATM.

Από την αξιολόγηση των συγκεντρωθέντων στοιχείων από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, προέκυψε ότι οι δράστες λειτούργησαν ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα και με συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Συγκεκριμένα, ο δράστης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα χρησιμοποίησε την ιδιότητα του γιου/βοηθού λογιστή και την πρόφαση λήψης επιδόματος, ενώ στη συνέχεια, οι δράστες ενήργησαν άμεσα, καταφέρνοντας να διαμοιράσουν το μεγάλο χρηματικό ποσό. Έπειτα, οι αναλήψεις των χρηματικών ποσών έγιναν άμεσα από διαφορετικά ΑΤΜ, κυρίως της Αττικής, καθώς και της Φθιώτιδας. Ως προς τους -51- δικαιούχους και συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών, τυγχάνουν συμμέτοχοι/συνεργοί στην απάτη, δεδομένου ότι παρέδωσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις κάρτες ανάληψης αυτών, σε μέλη της εγκληματικής ομάδας. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όταν ήρθαν και με χτύπησαν οι τρεις μπράβοι, οι επιλογές μου ποιες ήταν;”. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Light...

LIFESTYLE

“Μου κάνει εντύπωση, γιατί και η ίδια έχει κριθεί πάρα πολλές φορές για την εικόνα της και στερεοτυπικά”. Τις δηλώσεις που έκανε η Μαρίνα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ozempic, το δημοφιλές φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου, σε άτομα που...