Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Τζανάκης: Προσοχή να μην έχουμε δικόρυφη πανδημική καμπύλη μέσα στο χειμώνα – Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση ως προς τα κρούσματα (video)

«Την τελευταία εβδομάδα αυτό που βλέπουμε από τις μετρήσεις και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια αποκλιμάκωση όλων των γριποδων συνδρομών. Είναι η δεύτερη εβδομάδα που παρατηρείται αυτό, δυστυχώς όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στην εικόνα των νοσοκομείων, τα οποία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και πολλές εισαγωγές» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε στο θέμα της αποτελεσματικότητας των rapid test αναφορικά με τις παραλλαγές του κορονοϊού.

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχει αλλάξει σημαντικά η ακρίβεια αυτών των τεστ. Δεν είναι τελεια όμως είναι αρκετή σε επίπεδο screening (παρακολούθησης) στο σπίτι. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιο σημαντικό από την ακρίβεια του τεστ είναι η διαδικασία λήψης» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Πρέπει η λήψη να γίνεται σωστά

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η διαδικασία λήψης πρέπει να είναι βαθιά από τη μύτη, αρκετή ώρα, αν είναι δυνατόν και από τα δυο ρουθούνια και με αρκετό υλικό. Αυτο που βλέπω καμία φορά ότι κάποιος βάζει για ένα δευτερόλεπτο στην άκρη της μύτης το στυλεό και νομίζει ότι έκανε τεστ είναι αστείο. Πρέπει η λήψη να γίνεται σωστά».

Αναφερόμενος στον κορονοϊό και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τόνισε ότι υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση ως προς τα κρούσματα. «Πρώτα πέφτουν τα κρούσματα και εν συνέχεια οι σκληροί δείκτες» επισήμανε η καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Νομίζω ότι ο φετινός χειμώνας έχει μεγάλες διάφορες από τους υπόλοιπους. Μας βρίσκει σε ένα ανοσολογικό στάτους, σαν κοινότητα τελείως διαφορετικό από ό,τι είμασταν πριν από τον κορονοϊό. Λίγο ανοχύρωτους και με το ανοσοποιητικό μας απροετοίμαστο. Υπό την έννοια αυτή, πιστεύω, ότι θα πρέπει να μας προβληματίζει και να προσέχουμε ακόμα το γεγονός μην έχουμε μια επιπλέον αιχμή πανδημίας της γρίπης τους επόμενους μήνες. Αντί δηλαδή να έχουμε μια […] πανδημική καμπύλη, να έχουμε μια δικόρυφη πανδημική καμπύλη μέσα στο χειμώνα. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει αυτό» σχολίασε ο κ. Τζανάκης.

Πως κινείται η πανδημική καμπύλη

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι συνήθως η πανδημική καμπύλη κάνει μια κορύφωση και μετά πέφτει. Αν πέσει πρόσκαιρα και επανέλθει με μια νέα κορύφωση τότε λέμε ότι είναι μια δικόρυφη, με δυο κορυφώσεις..

«Αν δεν έχουμε αυτό το ενδεχόμενο που είναι κάτι που φοβίζει και προβληματίζει, λόγω της ιδιαιτερότητας του φετινού χειμώνα, τότε βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρου ότι δεν είναι έτοιμος ο κόσμος για μια νέα πανδημία απάντησε ότι «δεν είναι εύκολο να έρθει μια καινούργια πανδημία πίσω από την άλλη. Συνήθως υπάρχει ένα διάστημα μερικών ετών, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτές. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, λόγω της μεταδοτικότητάς τους, οι πανδημιες που οφείλονται σε αναπνευστικούς μικροοργανισμούς και ιούς διότι αυτοί μεταδίδονται παρα πολύ εύκολα, αστραπιαία σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν πολλά κρούσματα και πολλές ανάγκες στα υγειονομικά συστήματα».

Εκτίμησε, παράλληλα ό,τι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ μακρινό επισημαίνοντας ωστόσο ότι συμμερίζεται τον προβληματισμό του Ερυθρού Σταυρου: «Προτρέπω όχι μόνο την Ελλάδα αλλα όλα τα συστήματα τα υγειονομικά, να είναι αλληλένδετα διότι ζούμε την εποχή που είμαστε ένα μεγάλο χωριό. Θα πρέπει να προετοιμαστούν διότι από εδώ και μετά ίσως να έχουμε πανδημικες κρίσεις με αυξανόμενη ταχύτητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους, διότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας,...