Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αίγυπτος ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια και Σούκρι

Ένα αποφασιστικό βήμα για την ακύρωση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου έκανε η Αίγυπτος, η οποία με προεδρικό διάταγμα προχώρησε σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη. Η απόφαση του Καΐρου προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία είχε στείλει κοινή επιστολή με την κυβέρνηση της Τρίπολης στον ΟΗΕ με βολές κατά της Ελλάδας.

Ράπισμα στις επιδιώξεις Άγκυρας και Τρίπολης, όπως αυτές εκπορεύονται μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, αποτελεί η υπογραφή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο διάταγμα με το οποίο οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη προς δυσμάς.

«Με την Αίγυπτο οι σχέσεις μας στο καλύτερο επίπεδο…όλοι μας έχουμε γνώση ότι η περιοχή θέλει σταθερότητα και για να εμπεδωθεί αυτή η σταθερότητα θέλει απόλυτο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, άρα καμία κίνηση τύπου τουρκολιβυκές συμφωνίες που δεν εδράζονται πουθενά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η κίνηση του προέδρου της Αιγύπτου, που θέτει εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων Καΐρου-Άγκυρας, έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες βερμπαλιστικές εξάρσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας και την απάντηση Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης στον ΟΗΕ στην αντίστοιχη επιστολή της χώρας μας.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα – Ηχηρή απάντηση των Βρυξελλών στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας

Η επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ:

«Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και θαλασσίων δικαιοδοσιών δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ,ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα προσπαθεί να “δυσφημίσει” την Λιβύη και την προώθηση του διαλόγου στην Μεσόγειο»

Ηχηρή απάντηση των Βρυξελλών στη λόγω και έργω αποχαλίνωση της Τουρκίας και στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έρχονται σε συνέχεια της σκληρής δήλωσης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Η Τουρκία πρέπει να παύσει κάθε απειλή και ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου της, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

«Δεν δεχόμαστε τις ατυχείς δηλώσεις της Ε.Ε. που δεν μπορούν να υπερβούν την εκπροσώπηση του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό», απάντησε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

«Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα εχθρικά σχόλια κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέστειλε νέο μήνυμα στον εξ’ ανατολών γείτονα.

«Ο καθημερινός αγώνας και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αναδεικνύει, για άλλη μία φορά, τη σπουδαιότητα της ναυτικής ισχύος, αλλά και της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας», επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κυρώσεις που θα πλήξουν ευθέως την Τουρκία ζητεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είχε το θράσος ο κ. Ερντογάν να απειλήσει τη χώρα μας λέγοντας ότι αν δεν κάτσουμε  φρόνιμα, σύντομα η Αθήνα θα είναι εντός του εύρους του νέου πυραύλου που κατασκευάζει[…] Τί άλλο πρέπει να γίνει για να πάρετε μέτρα; Το ελάχιστο, που μπορεί να γίνει, είναι η επιβολή άμεσα εμπάργκο όπλων και κυρώσεων που θα πλήξουν το καθεστώς Ερντογάν», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σημειώθηκαν συνολικά 95 από μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η κοινή βούληση για την ενίσχυση της συνεργασίας επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον νέο πρεσβευτή του Ισραήλ.

Ν. Μελέτης: Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Σούκρι

Σε μία είδηση της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης. Όπως είπε υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο τακτικών επαφών που έχουν οι δύο υπουργοί, αλλά συζητήθηκε και η χθεσινή εξέλιξη με τημ οριοθέτηση της Αιγύπτου.

Την ίδια στιγμή «θετική εξέλιξη» για την ελληνική πλευρά χαρακτήρισε την ενέργεια της Αιγύπτου ο Νίκος Μελέτης, για τη σημασία της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Είναι σημαντικό ότι η Αίγυπτος συνεχίζει να δείχνει ότι είναι συνεπής και αξιόπιστη σε αυτή την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα και επίσης είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος απέναντι στα τουρκολιβυκά μνημόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εκεί που νομίζει η Τουρκία ότι με τη γαλάζια πατρίδα γράφει το τελευταίο κεφάλαιο του μεγάλου παιχνιδιού της Ανατολικής Μεσογείου, διαπιστώνει το κεφάλαιο και είναι ανοιχτό και ο επίλογος δεν θα γραφτεί όπως το ονειρευόταν ο κ. Ερντογάν», πρόσθεσε συνέχεια.

Παράλληλα, το Καΐρο στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη Λιβύη.

«Το 2019 η Αίγυπτος έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο [..] Νομίζω ότι με την αιγυπτιακή οριοθέτηση, τη χθεσινή στα ανατολικά και με την έναρξη των ερευνών στα οικόπεδα που είχε χαράξει η Ελλάδα νότια της Κρήτης, με βάση το νόμο Μανιάτη, ασκείται διπλή πίεση αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη και έτσι όταν προκύψει κυβέρνηση η οποία να είναι νομιμοποιημένη από εκλογές, δεν θα έχει άλλο δρόμο, παρά το να έρθει σε συνεννόηση με τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Αίγυπτο για συζήτηση ώστε να βρεθεί λύση ή να καταλήξει στη Χάγη η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», συμπλήρωσε.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...