Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα στόχευε… καταλύτες πολυτελών αυτοκινήτων σε όλη την Αττική – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ

Δεκάδες αυτοκίνητα κατηγορούνται πως είχαν «ρημάξει» σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής έξι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία έκλεβαν πανάκριβους καταλύτες από πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Mercedes Smart, BMW και Lexus. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης οι δράστες κινούνταν αθόρυβα, χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο εξοπλισμό και νοίκιαζαν αυτοκίνητα προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς που τους… μυρίστηκαν μετά από αρκετές καταγγελίες, φυσικές παρακολουθήσεις αλλά και χρήση… κοριού με τον οποίο “άκουγαν” όλες τις συνομιλίες των φερόμενων ως δραστών. Το protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα τη δικογραφία της υπόθεσης και όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δικογραφία

Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες όταν άρχισαν να γίνονται πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία σχετικά με τη δράση ομάδας που είχε βάλει στο… μάτι πανάκριβους καταλύτες οχημάτων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως προσφέρουν μεγάλο κέρδος στις εγκληματικές ομάδες. Είναι ενδεικτικές ακόμη και οι… τιμές του εκάστοτε καταλύτη. Λόγου χάρη ο λευκόχρυσος κοστολογείται στα 31 ευρώ ανά γραμμάριο, το ράδιο στα 645 ευρώ ανά γραμμάριο και το Παλλάδιο στα 72 ευρώ ανά γραμμάριο. Στο τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής ξεκίνησε μία μυστική έρευνα σχετικά με τη δράση της οργάνωσης, η έναρξη της οποίας τοποθετείται περίπου στον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να άρχισαν τις κλοπές και πριν από αυτό το διάστημα..

«Από την υπηρεσία μας τους τελευταίους μήνες διερευνάται η δράση εγκληματική ομάδας η οποία ενέχει πλήρως τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μία εγκληματική οργάνωση καθώς έχει συνεχή δράση, απαρτίζεται από τουλάχιστον έξι μέλη, τα οποία με διακριτούς ρόλους έχοντας ως βασική επίδίωξη την αποκόμιση παράνομου κέρδου, προβαίνουν συστηματικά στη διάπραξη κακουργημάτων. Ειδικότερα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την αποκόμιση παράνομου κέρδους, επικεντρώνονται κυρίως σε κλοπές καταλυτών οχημάτων λόγω των πολύτιμων μετάλλων που περιέχουν, όπως πλατίνα, παλλάδιο και ράδιο, με το τελευταίο εξαιτίας της ιδιότητάς του και της σπανιότητάς του και για να επιτύχουν τους σκοπούς τους ακολουθούν την εξής μεθοδολογία δράσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, το οποίο αποκαλύπτει το protothema.gr.

Ο τρόπος δράσης…

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στα σχετικά έγγραφα οι δράστες συνήθιζαν να «κινούνται σε ομάδες τριών τεσσάρων ατόμων, έχοντας διαφορετική σύνθεση κάθε φορά με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ τους, ενώ πεδίο δράσης τους αποτελούν διάφορες περιοχές της Αττικής όπως Κινέττα, Μέγαρα, Νέα Πέραμος, Ασπρόπυργος, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια και άλλες. Η δράση τους λαμβάνει χώρα κατά τις μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες στις κατοικημένες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι τις επικρατούσες συνθήκες (απειροελάχιστη κίνηση) αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε απομονωμένες ή τουριστικές περιοχές. Διαθέτουν τεχνογνωσία και απαραίτητο εξοπλισμό (γρύλο, τροχό, ή σέγα κοπής) ο οποίος τους επιτρέπει να λειτουργούν γρήγορα και αθόρυβα».

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται στη δικογραφία της υπόθεσης, η υπό διερεύνηση εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε «εύρυθμα», ενώ απαιτούσε «σχετική πειθαρχία και ιεραρχία μεταξύ των μελών, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε να ισχύει καθώς ο καθένας ξέρει τους ρόλους του και δεν τους υπερβαίνει». Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων που έκαναν διαπίστωσαν πως οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι και οκτώ διαφορετικά ενοικιαζόμενα οχήματα σε μία προσπάθεια «να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποκαλυφθεί η δράση τους θεωρώντας», ενώ θεωρούσαν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητά τους.

Οι έμπειροι «μυστικοί» αστυνομικοί κατάφεραν να ξεκινήσουν τις παρακολουθήσεις των δραστών με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και διαπίστωσαν πως υπήρχε «εγκληματική πυραμίδα» με ένα βασικό στέλεχος, το οποίο έδινε «τις κατευθύνσεις και επιπλέον είχε τη ρευστότητα που χρειάζεται για να τροφοδοτεί τα μέλη με χρήμα». Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί της Ασφάλειας «αυτό προσφέρει σιγουριά και ηρεμία στο εσωτερικό της εγκληματικής οργάνωσης με αποτέλεσμα η δράση της να είναι αδιάκοπη και τα κέρδη τέτοια τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται πως ακόμη ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους αποτελούσε το «κοινό ταμείο» των κατηγορουμένων, ενώ έδινε έγκριση για οποιαδήποτε κίνηση. «Γίνεται μνεία ότι η οργάνωση προκειμένου να δυσχεράνει το έργο των διωκτικών αρχών και έχοντας επίγνωση της τεχνολογίας και γνωρίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση οι τηλεφωνικές συνδέσεις να καταγράφοντας επιλέγουν ως γλώσσα επικοινωνίας τη διάλεκτο των Ρομά. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν και αρκετές συνομιλίες στην ελληνική γλώσσα, οι οποίες μας οδήγησαν σε ασφαλή συμπεράσματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας οι αστυνομικοί. Οι δράστες που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΔΙΕΘΝΗ

«Ενώ οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονται με ωραίο τρόπο, η Ελλάδα διοργανώνει Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Θέλει να ανακηρύξει το Αιγαίο σε θαλάσσιο πάρκο. Εκφράζουμε...