Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τα εύσημα Μητσοτάκη σε Μηταράκη και η «νέα αρχή» για την Αττική με το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα

Το τέλος ενός σημαντικού κεφαλαίου για το θέμα του Μεταναστευτικού στη χώρα μας, σηματοδότησε το κλείσιμο της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκφράζει την ικανοποίηση του για τη διαχείριση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο κύριος Μητσοτάκης μοίρασε συγχαρητήρια για την διαχείριση της πρόκλησης του Ελαιώνα μέσα στα χρόνια, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία, παρέλαβε 121 άθλιες εγκαταστάσεις φιλοξενίας το 2019, ενώ πλέον η χώρα αριθμεί 31 σύγχρονες δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

«Όπως είπα και όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, η παράδοση αυτού του χώρου σήμερα στο Δήμο της Αθήνας συμβολίζει και την επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Θυμάστε την κατάσταση την οποία παραλάβαμε όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε παραλάβαμε 121 άθλιες κατά κανόνα εγκαταστάσεις. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 31, μόνο 31 οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Οι συνολικές αφίξεις το 2021 και το 2022 ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, και παράλληλα -όπως είπε και ο Υπουργός- επιταχύνθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες ασύλου, οι άδειες διαμονής εκδίδονται ταχύτατα, 202.000, αν δεν κάνω λάθος, εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, έχουμε φτάσει σε λιγότερες από 20. Και βέβαια υλοποιήσαμε, και θέλω να συγχαρώ προσωπικά και την Υφυπουργό γι’ αυτό, μία εθνική στρατηγική για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, μέσα από την οποία χιλιάδες παιδιά μετεγκαταστάθηκαν από απαράδεκτες συνθήκες σε σύγχρονες δομές, πολλές από αυτές τις δομές έχουν χαρακτηριστικά τα οποία θα ζήλευαν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πολλά παιδιά μετεγκαταστάθηκαν και σε χώρες της Ευρώπης που δέχθηκαν να τα φιλοξενήσουν. 16.000, λοιπόν, μόλις οι διαμένοντες σήμερα στα κέντρα, τα 31 κέντρα, από τους 90.000 που είχαμε παραλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η δομή του Ελαιώνα

Η Δομή του Ελαιώνα αποτέλεσε την πρώτη επίσημη Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε μετά από την άμεση ανάγκη της ύπαρξης Δομών Φιλοξενίας για τις ανάγκες στέγασης του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα και την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Η δυναμικότητα της Δομής είχε οριστεί στις 2.000 θέσεις και λειτουργούσε ως Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας με την υλοποίηση δράσεων ένταξης και ενδυνάμωσης των προσφύγων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνικής ζωής.

Το καλοκαίρι του 2020, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιδεικνύοντας άμεσα την υποστήριξη και αρωγή του προς τον Δήμο Αθηναίων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, μετακίνησε αρκετές εκατοντάδες άστεγους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας εντός της Δομής Φιλοξενίας σε καταλύματα.

Από τα τέλη Φλεβάρη 2022 τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία απενεργοποίησης της Δομής Ελαιώνα από το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής. Η δομή παραδίδεται σήμερα πλήρως εκκενωμένη από κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...