Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Qatar Gate: Θρίλερ με την Εύα Καϊλή – Μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή και αρνήθηκε να παραιτηθεί

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών. Δεν είναι επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά αυτό κυκλοφορεί τα τελευταία λεπτά στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την αναποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή απόφαση του δικαστή, εάν θα την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν δεν της επιτρέψεινα βγει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δικηγόρο ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και θεωρείται από τους κορυφαίους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση με έναν δικαστή πάρα πολύ αυστηρό. Θεωρείται από τους πιο ακέραιους σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, οπότε χρειαζόταν και έναν πολύ ισχυρό δικηγόρο. Ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο Αντρέ Ριζόπουλος.

Παράλληλα υπάρχει μια πληροφορία που λέει ότι μέσω του δικηγόρου της τής ζήτησαν να παραιτηθεί και η κα Καϊλή αρνήθηκε.

Όσον αφορά στο Στρασβούργο, η Διάσκεψη των Προέδρων επισήμως θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά στην αρχή της Ολομέλειας θα έχουμε τοποθέτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων σε σχέση με την υπόθεση. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε σήμερα, γιατί με βάση το καταστατικό πρέπει να είναι μπροστά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Οπότε είναι ένα ζήτημα το οποίο προσπαθούν να λύσουν.

Εκτός από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, στις φυλακές έχει οδηγηθεί και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στενός συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή των Ευρωσοσιαλιστών Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει φυλακιστεί επίσης ενώ θεωρείται ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Στη φυλακή παραμένει κι ένας λομπίστας των Βρυξελλών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γνωστά.

«Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βεβαίως, τα νέα είναι ανησυχητικά, Πολύ πολύ ανησυχητικά[…] Πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη βελγική Le Soir, ο Τζιόρτζι συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από το σπίτι όπου διέμενε με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή. Ακολούθησαν 16 προσαγωγές κι έρευνες σε σπίτια. Στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο σπίτι της Καϊλή εντοπίστηκαν 150.000 ευρώ μέσα σε τσάντες και βαλίτσες, καθώς και δώρα που προέρχονται από το Κατάρ ενώ ο πατέρας της συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα με 600.000 ευρώ.

«Πολλοί Ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις πολιτικές συνέπειες. Η Ε.Ε βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουγγαρία, κυρίως για θέματα διαφθοράς, δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη ύστερα από ένα τέτοιο σκάνδαλο» εκτίμησε δημοσιογράφος του France 2.

Κι ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ απορρίπτει κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο κάνοντας λόγο για αβάσιμες κατηγορίες, Ιταλός ευρωβουλευτής αποκαλύπτει ότι το 2019 Καταριανοί είχαν προσεγγίσει και τον ίδιο.

Όπως είπε ο Ντίνο Τζιαρούσο «το Κατάρ είχε στόχο το Κοινοβούλιο – όπως και κάποιοι από τους εκπροσώπους του, οπότε πιστεύω να προσέγγισαν πολλούς. Δεν νομίζω ότι προσέγγισαν μόνο την αντιπρόεδρο (Καϊλή) ή εμένα ή άλλους, νομίζω ότι προσέγγισαν σχεδόν όλους με στόχο να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι (οι Καταριανοί) ήταν καλοί, ότι ήταν καλοί γείτονες».

Την ίδια ώρα, ο Ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα αρνείται ότι δέχθηκε χρήματα ή δώρα από το Κατάρ μετά τις έρευνες που διεξήχθησαν στο σπίτι του, παρουσία της προέδρου της Κοινοβουλίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για βουλευτή που εκλέγεται στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, πάντως, οι έρευνες θα διευρυνθούν και σε άλλα πρόσωπα.

Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή και συγγενών της στην Ελλάδα

Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Επιπλέον δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεςίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Βίντεο στο Twitter, αποκαλύπτει το σφραγισμένο γραφείο της Καϊλή στις Βρυξέλλες.

Οι διαδικασίες για την καθαίρεση Καϊλή

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «σήμερα ήταν να γίνει η διάσκεψη των προέδρων για τη λήψη απόφασης για την αντιπροεδρία, ουσιαστικά να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να αποφασιστεί ποια θα είναι η μορφή που θα έχει η συζήτηση στην Ολομέλεια διότι οι ευρωβουλευτές πιέζουν διότι θέλουν να στείλουν σαφή μηνύματα κατά της διαφθοράς. Όμως φαίνεται ότι δεν θα γίνει σήμερα τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων κι ότι αναβάλλεται για αύριο το πρωί. Όμως αναμένεται οι Σοσιαλιστές να συνεδριάσουν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών καθώς και η αριστερή ευρωομάδα -που δεν θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και περιμένουμε και αύριο για να δούμε τι θα αποφασίσουν οι αρχές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...