Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Οικονόμου: Η οικογένεια του 16χρονου χρειάζεται να εμπιστευτεί την ελληνική δικαιοσύνη

Στην πόθεση Καϊλή, στις παρακολουθήσεις και στον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά,αναφέρθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, στην εκπομπή Επτά της ΕΡΤ.«Η οικογένεια χρειάζεται στήριξη και την έχει αλλά από την πλευρά της χρειάζεται να εμπιστευθεί την ελληνική δικαιοσύνη. Βιώνουμε πραγματικά τον πόνο αυτής της οικογένειας, αλλά θα πρέπει όμως από την άλλη πλευρά να βοηθούμε  πυροσβεστικά σε τέτοιου είδους εντάσεις», είπε ο κ. Οικονόμου και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει «η χρήση κυνηγετικών όπλων που έγινε τελευταία εναντίον των αστυνομικών».

«’Ενα πιστόλι με γεμιστήρα οκτώ φυσιγγίων μπορεί να ρίξει στα τρία δευτερόλεπτα τις οκτώ σφαίρες, τις 8 σφαίρες στον ίδιο χρόνο με την κυνηγετική καραμπίνα ρίχνεις 96 βόλια», τόνισε.

Δεν έχουν υπάρξει από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας διαρροές, είπε ο κ. Οικονόμου σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση και τόνισε ότι η απόδειξη είναι ότι όσο το προανακριτικό υλικό βρισκόταν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είχαν υπάρξει τέτοιου είδους αναφορές.

 «Η ένοπλη βία εναντίον αστυνομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

«Ορισμένοι από τους κύκλους των Ρομά που επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα διατάραξης της δημόσιας τάξης, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, πολύ δε περισσότερο η ένοπλη βία εναντίον των αστυνομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η Πολιτεία έστειλε εξαρχής ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα εγκληματικά αυτά στοιχεία, τα οποία θέλω να επισημάνω είναι μεμονωμένα στους χώρους των Ρομά οι οποίοι και προσπάθησαν να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία, όπως και η ίδια η οικογένεια», είπε ο υφυπουργός,

«Η προανακριτική διαδικασία ήταν εξ’ αρχής υπό την εποπτεία εισαγγελέα»

Χρειάζεται νηφαλιότητα, να μην υπάρχει περιττή φόρτιση, επανέλαβε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος περί χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς που ισχύει είναι από τους πιο αυστηρούς στην Ευρώπη».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εντολή του Τ. Θεοδωρικάκου συνέστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μελετήσει και να επικαιροποιήσει το όλο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης και των Συνθηκών κάτω από τις οποίες θα γίνονται οι καταδιώξεις.

«Σημαντικό χρειάζεται από πλευράς αστυνομικών να υπάρχει αυτοκυριαρχία, να υπάρχει ψυχραιμία και θα έλεγα ότι αυτό που υπάρχει στην αστυνομική πρακτική είναι ότι όταν η βολίδα φεύγει από την κάνη, την οδηγεί ο διάολος θέλει πάρα πολύ προσοχή και αυστηρή εφαρμογή του πλαισίου που προβλέπει τη χρήση των όπλων από τη δημόσια δύναμη.

Ερωτηθείς για ύπαρξη ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο της αστυνομίας, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας και δεν γίνονται ανεκτές. Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει εντάξει ειδικά κεφάλαια γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρατσισμό».

«’Ενα πιστόλι με γεμιστήρα οκτώ φυσιγγίων μπορεί να ρίξει στα τρία δευτερόλεπτα τις οκτώ σφαίρες, τις 8 σφαίρες στον ίδιο χρόνο με την κυνηγετική καραμπίνα ρίχνεις 96 βόλια», ανεφερε ο υφυπουργός.

Υπόθεση Καϊλή: Επιχειρείται από τον κ. Ανδρουλάκη μετακύλιση ευθυνών στη ΝΔ

Έχουν υπάρξει απαντήσεις επ αυτού και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Θεωρώ όμως ότι είναι ατυχής η όλη προσπάθεια, την οποία ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί αυτή τη στιγμή στο να μετακυλήσει ευθύνες για ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξής του σε ένα άλλο κόμμα, στη Νέα Δημοκρατία, που η κυρία Καϊλή δεν είναι καν μέλος και δεν έχει και καμία άλλη συνεργασία. Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με τη σοβαρότητα με την οποία αναδεικνύει όλο αυτό το στοιχείο της διαφθοράς, δεδομένου ότι πλέον πλήττεται η καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια σημαντική ομάδα, η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών και έρχεται σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς των Βρυξελλών  δοκιμάζεται. Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αναλογιζόμενες την ευθύνη τους και τον ρόλο της Ευρώπης στο μέλλον, πρέπει να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν  την εμπιστοσύνη προς τους πολίτες».

Παρακολουθήσεις: Να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας

«Τα θέματα των υποκλοπών και κυρίως τα περισσότερα από 500 λογισμικά που κυκλοφορούν, σηματοδοτούν κίνδυνο για τα κράτη και αξίζει να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Επειδή βιώνουμε προεκλογική περίοδο να καθίσουμε και να δούμε πώς η χώρα μπορεί πραγματικά να εξοπλιστεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Μετά και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανοίγει πάρα πολύ έντονα το κεφάλαιο της εσωτερικής ασφάλειας».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Επτά»

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...