Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Υγείας: Παρεμβάσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα – Αναμένεται βελτίωση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα

Στα ράφια των φαρμακείων αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, τα παιδικά σιρόπια, με τα οποία αντιμετωπίζονται οι ιώσεις της εποχής. Σε αυτήν την κατηγορία των φαρμάκων παρατηρούνται, κατά το τελευταίο διάστημα, οι μεγαλύτερες ελλείψεις, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και ο αριθμός σκευασμάτων που φτάνουν στα φαρμακεία πολύ μικρός. Πρόκειται για αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα για παιδιά, για αντιικά καθώς και για εισπνεόμενα φάρμακα.

Ο ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του υπουργού Υγείας κ. Μπάμπης Καραθάνος μιλάει στο ertnews.gr για το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα και εκτιμά ότι «από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα παιδικά σιρόπια, ενώ μέχρι τις γιορτές, αναμένεται ότι θα έχει εξομαλυνθεί η αγορά σε όλα τα αντιγριπικά και τα εισπνεόμενα φάρμακα».
«Να εξαλειφθεί το πρόβλημα δεν μπορεί, γιατί οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο ένα τέταρτο –με ένα πέμπτο των τιμών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιαυτό προτιμούν κάποιοι να τα εξάγουν, προκαλώντας ελλείψεις στην ελληνική αγορά», εξηγεί ο κ. Καραθάνος:

«Ηταν, ήδη, από καιρό ογδόντα ελλειπτικά φάρμακα, για τα οποία είχαμε βγάλει απαγόρευση εξαγωγών, από τον ΕΟΦ. Για αυτά τα ογδόντα επεκτείναμε το 6μηνο της απαγόρευσης εξαγωγών σε 8μηνο, για να τα κρατήσουμε, να μην εξάγονται και βάλαμε περίπου άλλα εβδομήντα στη λίστα σε 6μηνη απαγόρευση εξαγωγών.
Παράλληλα, ελέγχουμε πέντε μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μειώσει τις εισαγωγές σε βασικά φάρμακα (που παρουσιάζουν ελλείψεις), ώστε να επαναφέρουν τις ποσότητες που καλύπτουν την ελληνική αγορά».

Ο κ. Καραθάνος προσθέτει ότι από τη διενέργεια των ελέγχων, όταν προκύπτει ότι ο αριθμός των φαρμάκων, που εισάγονται είναι μειωμένος, οι εταιρείες, προκειμένου να μην υποστούν κυρώσεις, αυξάνουν τις εισαγωγές.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα προσπαθούμε να το πολεμήσουμε με απαγόρευση εξαγωγών και με πίεση προς τις πολυεθνικές να φέρνουν τις ποσότητες που έφερναν. Γενικώς, ξέρουμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν κάνει μείωση παραγωγής, λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και, βεβαίως, προτιμούν αυτά τα λιγότερα προϊόντα, που παράγουν, να τα στέλνουν στις χώρες εκείνες, οι οποίες έχουν πιο ακριβές τιμές τους».

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης ζήτησε, χθες, από τον ΕΟΦ «να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα, που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα, που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν, χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά».

Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι: «Σε περίπτωση, που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν, τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Mercedes-Benz αποκάλυψε τις ανανεωμένες GLE SUV και GLE Coupe. Σχεδιαστικά, τα δύο μοντέλα δεν έχουν μεγάλες αλλαγές με τις διαφορές να εστιάζονται κυρίως...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Ένα πραγματικό περιστατικό σημειώθηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ειδικότερα σε γραφείο τελετών. Συγκεκριμένα,  γυναίκα βρέθηκε ζωντανή μέσα σε σακούλα που...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, νέα 0ημερη προθεσμία για να καταθέσει ανωμοτί, έλαβε -μέσω των δικηγόρων του- ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος καλείται...

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπόθεση του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, με την αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών του με φυλακισμένους του Ιταλικού υπόκοσμου αλλά και την επίθεση των...