Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για το Μάτι: «Τρέξε… Μην κοιτάς πίσω, μόνο τρέξε» – Οι μαρτυρίες ενός εφιάλτη

Σπαρακτικές ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων στη δίκη για τη φομική πυρκαγιά στο Μάτι. Μία εγκαυματίας, που βίωσε την κόλαση της φωτιάς και ζει ακόμη τον γολγοθά που ακολούθησε, περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018. Οι μαρτυρίες ήταν καθηλωτκές για το πώς συνέβη η τραγωδία και τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι παρέμεναν αβοήθητοι για πολλές ώρες. Η συγκίνηση και η οργή  ξεχειλίζουν με όσα ακούστηκαν αλλά και στο αντίκρισμα των φωτογραφιών των θυμάτων, που είχαν τοποθετηθεί πάνω στα έδρανα του Εφετείου.

Οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες από διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων

Με τις φωτογραφίες των θυμάτων πάνω στα δικαστικά έδρανα, συνεχίστηκαν οι συγκλονιστικές καταθέσεις των ανθρώπων που μαρτύρησαν στο Μάτι. Ο Παναγιώτης Ντάγκαλος μαζί με τον τρίχρονο γιο του, σώθηκαν εκ θαύματος την ίδια στιγμή που η σύζυγός του καιγόταν μέσα στο αμάξι.

«Οι φλόγες είχαν φτάσει τα 10 μέτρα. Τα αυτιά μου, τα χείλη μου είχαν φουσκώσει από τη θερμική ακτινοβολία. Μου φωνάζει η γυναίκα μου “το παιδί!” και το τυλίγω με την πετσέτα. Ανοίγω την πόρτα του οδηγού. Το διπλανό αυτοκίνητο είχε άνθρωπο μέσα. Έτρεχα με όλη μου τη δύναμη προς τη θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάγκαλος.

Συμέχισε ο κ. Ντάγκαλος, τονίζοντας: «Όταν έφτασα στο αυτοκίνητο βρήκα ένα κουφάρι, ένα απανθρακωμένο βράχο. Δεν μπορούσα να πιστέψω, ότι ήταν η γυναίκα μου αυτή… Δεν πίστευα ότι ήταν το αυτοκίνητό μου αυτό που έβλεπα και κοίταξα την πινακίδα».

«Δεν υπήρχε κανένας κρατικός μηχανισμός, κανείς για να μας ειδοποιήσει έγκαιρα, πόσο μάλλον όταν η φωτιά είχε ξεκινήσει 2,5 ώρες πριν και εμείς καταλήγουμε στις 18:30 με 18:40 να καιγόμαστε 180 μέτρα από τη θάλασσα», συμπλήρωσε. Η πετσέτα που είχε πάρει μαζί του με παρότρυνση της γυναίκας του, έσωσε το παιδί τους από τις κάφτρες που έκαιγαν τα πάντα γύρω τους, ακόμη και μέσα στη θάλασσα που «έβραζε». Όταν μετά από ώρες άρχισε να ψάχνει τη γυναίκα του, βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα.

Ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων, κ. Απόστολος Λύτρας, επιβεβαιωσε ότι ο κ. Ντάγκαλος «προσπάθησε και κατάφερε εν τέλει να πάρει αγκαλιά το τριών ετών παιδί του και να πάει προς την θάλασσα, όπου παρέμεινε για πάρα πολλές ώρες».

«Τρέξε… Μην κοιτάς πίσω, μόνο τρέξε»

Μία άλλη πολυεγκαυματίας, η κ. Καλλίτσα Αναγνώστου περιέγραψε μία σκηνή από τραγωδία που βίωσε: «Το παιδί αρχίζει να ουρλιάζει: “Μαμά μου θα καούμε; Μαμά μου θα πεθάνουμε; Καίγομαι. Η πλάτη μου. Πονάω”. Δεν είχε προλάβει να φορέσει μπλούζα το παιδί μου. Το σηκώνω, το πιάνω από πίσω στην πλάτη και η πλάτη του σκίστηκε. Του λέω: “Τρέχα. Μην κοιτάς τίποτα. Μόνο τρέξε”. Έβλεπα τα πόδια του παιδιού μου να λιώνουν, γιατί οι παντόφλες που φορούσε κόλλησαν στην άσφαλτο».

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, επίσης συνήγορος οικογενειών θυμάτων, εξαπέλυσε πυρά, λέγοντας συγκεκριμένα: «Είναι ντροπιαστικό πραγματικά το ελληνικό κράτος , η ελληνική πολιτεία, εκπροσωπούμενη στο δικαστήριο, να τολμά να ισχυρίζεται ότι φταίνε τα θύματα που κάηκαν».

Ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές και επέστρεψε χωρίς την οικογένειά του

Ο Πολωνός, που είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές, επέστρεψε στο σπίτι του χωρίς την οικογένεια του. «Πήγαμε στη Ραφήνα, στο λιμεναρχείο. Σε ένα μικρό κτίριο υπήρχαν 4 μαύροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στον τέταρτο η σύζυγός μου. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Από τότε η ζωή μου έχει τελειώσει όπως και όλων εδώ», είπε συγκλονίζοντας το δικαστήριο ο κ. Κορζενιόφσκι Ζάροσλαφτς. «Ξέρω ότι δεν θα μου επιστραφεί η οικογένειά μου, αλλά δεν θέλω να ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Υπάρχουν ευθύνες από το κράτος για ό,τι έχει γίνει», δήλωσε στο τέλος.

Η δίκη πρόκειται να συνεχιστεί αύριο.

Μ. Προβατάς: Το Μάτι εκκρεμότητα όλων

Ο δημοσιογράφος από το «Πρώτο Πρόγραμμα», κ. Μάκης Προβατάς, σχολίασε την τραγωδία στο Μάτι, τονίζοντας ότι «υπάρχει εκκρεμότητα απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό».

«Οι συγγενείς έβαλαν τις φωρτογραφίες των θυμάτων στην αίθουσα του δικαστηρίου, όχι για να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα, αλλά για να επικαλεστούν την εκκρεμότητα που υφίσταται».

«Πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να πει μια αληθινή συγγνώμη, την οποία θα καταλάβουν οι άνθρωποι που πρέπει. Άλλωστε, ο χρόνος δεν επουλώνει στος πληγές αλλά τις τακτοποιεί», είπε κλείνοντας ο δημοσιογράφος.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...