Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς λειτουργεί και τι περιλαμβάνει η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας – Τι είπαν οι Κ. Χατζηδάκης και Κ. Πιερρακάκης (video)

Τη νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας θα μπορέσουν να αποκτήσουν χιλιάδες δικαιούχοι. Η κάρτα έχει ήδη ενταχθεί στο wallet, και έρχεται να διευκολύνει τους κατόχους της, διότι η αναπηρία θα πιστοποιείται ψηφιακά, κι έτσι θα διευκολύνονται τα άτομα στις συναλλαγές τους σε δημόσιες υπηρεσίες, Τράπεζες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

«H λογική της κάρτας αναπηρίας είναι ότι θα μπορείς να αποδεικνύεις ότι είσαι ανάπηρος και μέσα θα είναι ενσωματωμένα σταδιακά όλα τα επιμέρους ωφελήματα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κώστας Χατζηδάκης.

Ξεχωριστό προφίλ για κάθε χρήστη

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη. Αίτημα για χορήγηση της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας μπορούν να υποβάλλουν στο karta.epan.gov.gr άτομα με τουλάχιστον 50% αναπηρία που έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο (Ατόμων με Αναπηρία). Έτσι, διευκολύνεται η καθημερινότητα 500.000 ατόμων με αναπηρία καθώς πλέον στις καθημερινές τους συναλλαγές θα αρκεί η επίδειξη της κάρτας προκειμένου να έχουν παροχές που αντιστοιχούν στο ποσοστο αναπηρίας τους.

Η νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και πιστοποιεί με ψηφιακό τρόπο την αναπηρική ιδιότητα βάζοντας τέλος στην υποχρέωση επίδειξης διαφορετικών κάθε φορά εγγράφων και πιστοποιητικών. Ο κάτοχος θα μπορεί να την έχει και στο κινητό του μέσω του Gov.gr Wallet όπου ήδη έχουν ενταχθεί δίπλωμα οδήγησης και αστυνομική ταυτότητα.

Η κάρτα δεν θα αναγράφει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ωστόσο το χρώμα της θα είναι διαφορετικό για κάθε ένα από τα τρία κλιμάκια αναπηρίας (50%-66%, 67%-79% και σε 80% και άνω) όπου κατατάσσεται ο πολίτης ο οποίος δικαιούται και τις αντίστοιχες παροχές.

Όπως τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, «ήδη έχουν εκδοθεί 3.500 χιλιάδες καρτες αναπηρίας. Στόχος είναι να φτάσουν τις 500.000 όσοι είναι και οι ανάπηροι στην χώρα μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτό είναι το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που εντάσσεται στην εφαρμογή Wallet, με στόχο να ενταχθούν εκεί όλα τα ταυτοποιητικά έγγραφα.

Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...