Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς φιλοξενούμενων παιδιών – Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών

Ο φάκελος της υπόθεσης έφυγε από την Ασφάλεια κι έχει επιστρέψει στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν δυο καταθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση στις δομές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν οι αστυνομικοί ανέλαβαν την έρευνα, μετά την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε, είδαν ποιες ήταν οι πιο σοβαρές καταγγελίες που είχαν φτάσει στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ξεχώρισαν δύο που αφορούσαν σε σεξουαλικά εγκλήματα και έτσι κάλεσαν για κατάθεση δύο νεαρούς που συνδέονταν με δύο διαφορετικά καταγγελλόμενα περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων μέσα σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο πρώτος που κλήθηκε για κατάθεση είναι ένας 19χρονος ο οποίος καταγγέλλει ότι το 2020 έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από στέλεχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Το στέλεχος αυτό φερόταν να του έκανε δώρο ακριβά κινητά τηλέφωνα και να το έπαιρνε μαζί του σε ταξίδια.

Ο δεύτερος νεαρός είχε γίνει –άθελά του- αυτόπτης μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης συγκατοίκου του σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», εκτός Αθηνών. Το περιστατικό έγινε το 2021 και μάλιστα είχε καταγγελθεί στις Αρχές.

Η έρευνα, ωστόσο, κατέληξε σε αδιέξοδο διότι το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει όλα όσα είχε βιώσει. Η Αστυνομία ανασύρει την τότε καταγγελία και φαίνεται ότι βρέθηκε ένας νεαρός που μπορεί να βοηθήσει στην έκβαση της έρευνας αυτής.

«Ήταν βία, ξύλο, τους χτυπήσανε άσχημα. Το ένα παιδί που ήταν 17 χρονών, του πρήστηκε το μάτι, το αυτί, έτρεχε αίματα. Μπήκανε μεσάνυχτα στο δωματιό του, ο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος τον χτυπούσε. Είπανε ότι είχε δει εφιάλτη και ότι κοπανούσε το κεφάλι του στην ντουλάπα για να δικαιολογήσουν τα σημάδια», λέει φιλοξενούμενος της δομής.

«Αυτά τα δύο άτομα μεγάλωσαν στην Κιβωτό, μάλιστα ο ένας είχε ξαναχτυπήσει παιδί. Κι αυτό είναι το περίεργο. Μεγάλωσαν δίπλα στον Πάτερ και κάνουν ότι τους λέει ο Πάτερ. Ήμασταν σε αποθήκη και με είχε χτυπήσει με 2-3 σφαλιάρες και έκλαιγα από τον πόνο γιατί μού έλεγε να παραδεχθώ κάτι που δεν έκανα. Ήμουν αδύναμος τότε και δεν είπα τίποτε» προσθέτει ο ίδιος.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για ξυλοδαρμούς, τιμωρίες, ενώ δύο αναφέρονται σε περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια» αναφέρει μαρτυρία φιλοξενούμενου τη δομή. «Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε. Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν» προσθέτει.

«Εγώ σας λέω όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο. Βέβαια δεν κάνω εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά εδώ μέσα» λέει ο πατήρ Αντώνιος.

«Εγώ ξέρω ότι τα μέτρα επιτήρησης είναι αυστηρά, ο παπά Αντώνης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για τέτοια θέματα, για πιο μικρά όχι να φτάσουμε στο μεγάλο» αναφέρει γείτονας της δομής.

Πλέον, ο φάκελος επέστρεψε στην Εισαγγελία Ανηλίκων που από εδώ και πέρα θα προχωρήσει σε στοχευμένες κλήσεις μαρτύρων σε Αθήνα και περιφέρεια.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας για τις καταγγελίες που έφτασαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη μπαίνουν οι δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Βόλο, Χίο, Ήπειρο, Αθήνα και Καλαμάτα.

Την ανάγκη αποιδρυματοποίησης των παιδιών τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. «Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές, όσο καλή και να είναι μία καλή δομή, οι δομές είναι κακοποιητικές για τα παιδιά. Τα παιδιά δεν πρέπει να ζουν σε δομές αλλά σε κατάλληλες γι’ αυτά οικογένειες» σημειώνει.

«Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε σήμερα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων που πήρε καταθέσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...