Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ε. Ράπτη: Το 16% των παιδιών πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης – Παιδιά βιώνουν τον εφιάλτη εγκλωβισμένα στη σιωπή(audio)

«Σήμερα το 16% των παιδιών στην Ελλάδα πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης» δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της Παιδικής Προστασίας, Έλενα Ράπτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

«Αναφέρομαι στη σεξουαλική κακοποίηση και όχι στις άλλες μορφές κακοποίησης, που είναι εξαιρετικά ύπουλη, γιατί οι δράστες τις περισσότερες φορές είναι από τον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού. Είναι πρόσωπα που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε, διότι δεν μπορεί να υποψιαστεί πως ένα πρόσωπο ή κάποιος από το οικείο περιβάλλον, έχει ως στόχο να τον βλάψει. Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, μόλις δύο στα εκατό παιδιά τολμούν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ την αποκάλυψη των περιστατικών. Οπότε έχουμε παιδιά τα οποία βιώνουν αυτό τον εφιάλτη εγκλωβισμένα στη σιωπή», δήλωσε η κ. Ράπτη.


Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι πολύ σημαντική είναι η στάση των ενηλίκων, οι οποίοι πολλές φορές πιθανώς να υποψιάζονται κάτι, αλλά να το προσπερνούν, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει μία κοινωνική υπηρεσία του Δήμου τύπου «door tο door» στην Ελλάδα, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, η κ. Ράπτη, δήλωσε ότι αυτό είναι ζητούμενο και ότι η Πολιτεία έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση .

«Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι να θεραπεύσει δυσλειτουργίες και κενά. Δουλεύει με έντεκα υπουργεία, τα οποία συζητούν για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση,  και έχουν ήδη ενσωματώσει από το 2021 στον ετήσιο προγραμματισμό τους για το 22 συγκεκριμένες διατάξεις που θα έρθουν», δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...