Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μέσω Έβρου – Πώς τους μετέφεραν από την Τουρκία στην Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μη νομίμων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην προώθησή τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις κλοπές οχημάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19/10) στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 ημεδαποί και 6 αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται 14 επιπλέον μέλη της. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένο τρόπο δράσης, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της.

Ως προς τον τρόπο δράσης της, τα μέλη της προέβαιναν σε κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των μεταναστών. Επέλεγαν οχήματα με τα οποία να μπορούν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τα οχήματα και μετέβαιναν στα σύνορα στον Έβρο, κυρίως σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου και παραλάμβαναν τους μετανάστες. Αφού τους επιβίβαζαν στα οχήματα, ακολουθούσαν την αντίστροφη πορεία και μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου χρησιμοποιούσαν εκμισθωμένα δωμάτια για τη διαμονή τους, έως ότου αποπληρώσουν και το τελευταίο μέρος των προσυμφωνηθέντων χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, τα μέλη τη εγκληματικής οργάνωσης είτε εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπών προκειμένου να ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, είτε κανόνιζαν τη μεταφορά τους οδικώς, σε κρύπτες στο εσωτερικό φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παράλληλα και άλλα προϊόντα. Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία αυτής, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή ενός εκάστου αλλοδαπού, είχαν διαμορφωθεί σε:

 • 6.000 ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα,
 • 1.500 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία,
 • 3.000 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα σε Χώρες της κεντρικής Ευρώπης
 • 800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με την χώρα
 • 100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με την χώρα

Για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν είτε μετρητά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μεταφορές χρημάτων με τη μέθοδο «HAWALA».

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα προ ημερών από την Τουρκία.

Μετά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • Χρηματικά ποσά των 26.670 ευρώ, 9.000 λιρών Συρίας και 19 λιρών Τουρκίας
 • 12 αυτοκίνητα
 • 1 μοτοσυκλέτα
 • 3 εγκέφαλοι αυτοκινήτων
 • 1,65 γραμμ. κάνναβης και 0,5 γραμμ. κοκαΐνης
 • συσκευή προγραμματισμού κλειδιών οχημάτων και εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων
 • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM και τηλεκαρτών
 • ιδιόχειρες σημειώσεις και προσωπικά έγγραφα
 • κλειδιά αυτοκινήτων
 • 2 δαχτυλίδια

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες, που έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Απόκοσμο είναι το σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά. Οι μάσκες επιστρέφουν, λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας και πολιτείες όπως η...

ΔΙΕΘΝΗ

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για να τον συγχαρεί για τον διορισμό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή...

LIFESTYLE

«Μην τραβάς τις άσπρες τρίχες, γιατί θα βγουν πολύ περισσότερες», ακούμε να λένε… Αλήθεια ή μύθος; Εάν σας ενοχλούν τα γκρίζα που αρχίζετε να...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αριθμός των νεκρών από ένοπλες συγκρούσεις το περασμένο έτος στον πλανήτη ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, με περισσότερες...