Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Παίρνουν σειρά και οι 16άρηδες για εμβολιασμό – Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα κρούσματα

Απρόσκοπτα προχωρά η χαλάρωση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την Παρασκευή άνοιξαν τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%. Από βδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ρολά σηκώνουν τα ΟΠΑΠ PLAY, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.

Σημειώνεται επίσης πως στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Τέλος το lockdown για την Κάλυμνο από τη Δευτέρα 24 Μαΐου

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κάλυμνο, αποφάσισε την άρση του lockdown από τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 06:00. Τα ειδικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού είχαν τεθεί σε ισχύ στις 5 Μαΐου.

«Η Κάλυμνος πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία. Από τη Δευτέρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, μετά από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλο αυτό διάστημα οι κάτοικοί της – τους ευχαριστούμε για την υπομονή και την επιμονή τους, όπως ευχαριστούμε και όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία και την προσήλωσή τους στην πιστή τήρηση των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην ανακοίνωσή του.

Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα κρούσματα

Παράλληλα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού της τάξης του 10%-15% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μπουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών.

Παρότι την εβδομάδα 17-21 Μαΐου πανελλαδικά τα κρούσματα μειώθηκαν από τα 19.956 σε 19.542, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στην Περιφέρεια Αττικής οι μολύνσεις αυξήθηκαν από τα 9.327 σε 9.540, ενώ οριακή ήταν η άνοδος στον Πειραιά από τα 1.194 κρούσματα στα 1.220. Αντίστοιχα, στην Κεντρική Κέρκυρα τα κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες από τα 161 ανήλθαν στα 185, ενώ στον δήμο Κιλκίς από τα 60 έφτασαν στα 74.

Στον δήμο Κορίνθου οι μολύνσεις από τις 98 άγγιξαν τις 115 και στο δήμο Μυτιλήνης από τα 87 στα 100.βΣτον δήμο Βόλου την περασμένη Δευτέρα καταγράφηκαν 376 κρούσματα και χθες έφτασαν τα 389, ενώ στον δήμο Ρεθύμνου από τα 63 ανέβηκαν στα 76.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξε μείωση κρουσμάτων στον Δήμο Αθηναίων από 2.275 κρούσματα στις 17 Μαΐου, σε 2.040 και στον Πειραιά από 792 σε 770. Σημειώνεται επίσης ότι στην Κάλυμνο υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης και έτσι από την Δευτέρα θα βγει από το σκληρό lockdown.

Εμβολιασμοί: Με γοργούς ρυθμούς, οι 40-44 δείχνουν τον δρόμο

Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αφού την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 40 – 44 ετών με όλα τα εμβόλια και μόνο στις πρώτες 24 ώρες να έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού.

Σε πολλά νησιά επίσης η κάλυψη των ραντεβού είναι στο 100%. Χαμηλή είναι η συμμετοχή σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο.

Επίσης, τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών προανήγγειλε λίγα 24ωρα πριν και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Από την 1η Ιουνίου για τους Έλληνες

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 κατόπιν της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών έπειτα από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα. Η χώρα μας θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου, καθώς έχει ήδη περάσει με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης.

Οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Ποιοι δικαιούνται self test από Δευτέρα

Τέλος, από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου η διάθεση των self tests μέσω των φαρμακείων επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, με δικαίωμα για 2 κιτ αυτοελέγχου, 1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου.

Η διάθεση των self-test συνοδεύεται από την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...