Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Αύξηση κρατήσεων και… προσδοκιών – Αναβαθμίζονται τα περιφερειακά αεροδρόμια

Στοίχημα «απογείωσης» του ελληνικού τουρισμού το 2022 και της προσέλκυσης επενδύσεων αποτελεί για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως τα 14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία του χθες το βράδυ στα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, επιχείρησε να αναδείξει την αναπτυξιακή και τουριστική προοπτική της χώρας μέσω της προώθησης σημαντικών έργων και επενδύσεων, χαρακτήρισε «εθνικές γέφυρες» τα αναβαθμισμένα αεροδρόμια στην ελληνική περιφέρεια και τα νησιά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το οικονομικό αποτύπωμα της φετινής τουριστικής περιόδου.

«Τέτοιες επενδύσεις, εκτός από αναπτυξιακή έχουν και κοινωνική διάσταση δημιουργούν δουλειές, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, καταργούν αποστάσεις, σπάνε την απομόνωση των νησιών μας. Εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την επικοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Με αφορμή το νέο «πρόσωπο» των αεροδρομίων αναφέρθηκε στα συνολικότερα οφέλη για την Ελλάδα και στα προσεκτικά αντίστοιχα βήματα που πρέπει να γίνουν βαδίζοντας προς την έξοδο από την πανδημία. Πρόβλεψε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι «πιο ελεύθερο και πιο αποδοτικό» και επέμεινε στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την καλή πορεία του τουρισμού και των ισχυρών μηνυμάτων σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τις «τεράστιες προοπτικές της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει» πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία μόνο, από τις πιο δυναμικές όψεις ενός προγράμματος αναβάθμισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων και εξήγησε ότι πρόκειται για μια «επένδυση ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά μας και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς προσθέτοντας τελικά έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η συγκεκριμένη επένδυση προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες αλλά και ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μεγεθύνει το άυλο εθνικό κέρδος, που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας και αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην «κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συνεργαστούν δημόσιο και ιδιώτες για να έρθουν στην χώρα σημαντικές επενδύσεις» αλλά και στις «αντιστάσεις» που υψώθηκαν στην επιλογή αυτή. «Θέλω να θυμίσω ότι δεν φτάσαμε εύκολα μέχρι εδώ. Αξίζει να θυμηθούμε τις αναταράξεις, τις καταιγίδες αλλά και τα κενά αέρος που χτύπησαν το ταξίδι αυτού του έργου.Την άδικη κριτική που συχνά μας ασκήθηκε όταν αναδείξαμε τα αεροδρόμιά μας ως το προγεφύρωμα του ελληνικού τουρισμού. Και το χρόνο που χάθηκε με ευθύνη όσων πολέμησαν αυτό τον δρόμο της ανάπτυξης. Πριν αναγκαστούν βέβαια να τον ακολουθήσουν και οι ίδιοι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του κατά την θεμελίωση της επένδυσης.

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έδωσε έμφαση στο ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου: «Όλα τα αεροδρόμια πια, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και βέβαια, το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας, στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε- γίνεται πια πράξη. Πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σύστημα ελέγχου που ήδη έχει καταστρώσει η χώρα μας».

Στο μήνυμα ασφάλειας προς τις ξένες τουριστικές αγορές αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά την χθεσινή επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε στην Μαδρίτη. «Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός ότι μερικές ημέρες μετά από το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, το μήνυμα της ασφάλειας έχει περάσει στη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών είναι δεδομένο και παίρνουμε, έτσι, τα πρώτα θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις των αγορών οι οποίες μας ενδιαφέρουν. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι μία προσπάθεια χάριν καθεμιάς και καθενός που εργάζεται στον Ελληνικό Τουρισμό», υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης συνεχίζοντας την εκστρατεία σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελληνική καμπάνια για την προσέλκυση τουριστών και τον κυβερνητικό στόχο να φτάσει το φετινό τουριστικό «αποτύπωμα» στο 50% του 2019.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το πιστοποιητικό

Η εκδήλωση αυτή ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή για το άνοιγμα του τουρισμού ο οποίος φιλοδοξεί η Ελλάδα να υποδεχθεί αφενός πολλούς περισσότερους τουρίστες απ’ ότι πέρσι, αλλά και να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο τόσο στους επισκέπτες όσο και στους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Financial Times, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κρατήσεων πτήσεων από Βρετανούς τόσο σε σύγκριση με πέρυσι (σχεδόν 40%) όσο και με το 2019.

Η συγκυρία μάλιστα είναι τέτοια που απαιτεί εγρήγορση, αφού προς το παρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση με το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, αφού χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο. Στόχος των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων από και προς τρίτες χώρες. Η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες πιέζουν και πέτυχαν έτσι ώστε το ανώτατο όριο κρουσμάτων της νέας «λευκής λίστας» να μειωθεί από 100 ανά 100.000 κατοίκους σε 75, την ώρα μάλιστα που η ελληνική πλευρά επιθυμούσε από τα 100 (που ήταν και η πρόταση της Κομισιόν) να φτάσει στα 200.

Τέλος, τριβές προκαλεί επίσης η διατύπωση σχετικά με το ποια εμβόλια θα αναγνωρίζονται όσον αφορά ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, καθώς η γραμμή που μοιάζει να επικρατεί είναι να επιτρέπονται μόνον όσα έχουν εγκριθεί από τον EMA ή τον ΠΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...