Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Ενεργειακή κρίση & τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ενεργειακή κρίση, ευρωπαϊκός συντονισμός απέναντι στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και τουρκική προκλητικότητα ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τον βηματισμό τους όσον αφορά στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας επί τάπητος μία ευρεία ατζέντα θεμάτων. Από την ενέργεια και την ανάγκη να υπάρξουν κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις σε ένα κοινό πρόβλημα μέχρι τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου[…]έχουμε αργήσει και πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαζεται για να κερδίσουμε έδαφος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελπίζουμε, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.      Χαίρομαι προσωπικά, ως Έλληνας πρωθυπουργός, που πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισημαίνω, όμως, ότι έχουμε αργήσει και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κοινά μηνύματα των δύο ηγετών και απέναντι στη λόγω και έργω αποχαλίνωση της τουρκικής ηγεσίας.

«Με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο απαντάμε στις οποίες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε: «επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις όποιες ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εμείς, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, θα αλλάξουμε την υπεύθυνη στάση με την οποία αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135, το οποίο δωρίζει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στη δωρεά του αεροσκάφους από την ελληνική κυβέρνηση είπε «εκ μέρους τόσο του κυπριακού λαού, όσο και της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, θέλω θερμά να σάς ευχαριστήσω. Ήμασταν ίσως η μόνη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, που δεν υπήρχε το μεταφορικό μέσο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και το σημαντικότερο είναι, λόγω της απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα σύνηθες ταξίδι στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να σημαίνει έξτρα δύο μέρες στην επίσκεψη».

«Πολύ ορθά έχετε επισημάνει και χαίρομαι ειλικρινά γιατί πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε υιοθετούνται. Και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα και όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται, πλείστες όσες των οποίων δυστυχώς δεν είναι στοχευμένες, πλήττουν κατά κύριο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη, αντί που ο στόχος θα έπρεπε να ήταν το καθεστώς της Ρωσίας που είναι και υπαίτιο για τον πόλεμο» πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...