Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Καπραβέλος: Υπάρχει υπερβολική χαλάρωση – Δεν έχει σταματήσει η πανδημία (video)

Στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία της χώρας, στην καταπόνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την εξέλιξη της πανδημίας που επιβαρύνει το ΕΣΥ αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Το ΕΣΥ θέλει θεσμική ενίσχυση. Δεν αρκεί μόνο η προκήρυξη θέσεων. Θέλει γενναίες αυξήσεις μισθών. Χρειάζεται ένα νέο μισθολόγιο, αλλά δεν είναι μόνο οι μισθοί».

Αναφερόμενος στην εξουθένωση της εργασίας που βιώνει όλο το προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας επισήμανε ότι αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για να εργαστεί ένας ιδιώτης γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εντατικολόγους και τους χειρουργούς. Δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος. Ας δώσουν και δέκα μισθούς», υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Οι Οργανισμοί των νοσοκομείων πρέπει να συμπληρωθούν και είναι πάρα πολύ μεγάλα τα κενά. Πρέπει να δούμε πώς θα οργανώσουμε τα νοσοκομεία. Είναι ευκαιρία να γίνει τώρα που η πανδημία είναι σε ύφεση», επισήμανε ο γιατρός.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού και στο πώς εξελίσσεται δήλωσε ότι «ο ιός έχει εξασθενήσει. Οι παραλλαγές αυτές δεν προκαλούν πολύ μεγάλη νοσηρότητα, όμως είναι υπερμεταδοτικές. Το κέντρο βάρους των συνεπειών έχει μετατοπιστεί στις πιο μεγάλες ηλικίες».

Μιλώντας για το καλοκαίρι είπε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και παραδέχτηκε ότι ήταν μη αναμενόμενο. Γεγονός που συνετέλεσε στο να μολυνθούν ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν τελείως ή μερικώς εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε, «ο Ιούλιος και ο Αύγουστος άφησαν πίσω τους 2.000 νεκρούς από τον κορονοϊό».

Περιμένουμε το 7ο κύμα της πανδημίας

«Υπάρχει υπερβολική χαλάρωση. Δεν έχει σταματήσει η πανδημία. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και εμείς περιμένουμε το 7ο κύμα με συνθήκες που ευνοούν τον κορονοϊό», προειδοποίησε λέγοντας παράλληλα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

«Οι συστάσεις από την Πολιτεία είναι συγκεκριμένες» είπε προσθέτοντας ότι κάθε φορά το κάθε κύμα είναι χειρότερο από το προηγούμενο. «Ήταν το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας. Δεν είδα την αποκλιμάκωση σε κύματα», ανέφερε εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι «χωρίς πρωτόκολλα το 7ο κύμα δύσκολα θα ξεπεραστεί»

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια και το πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα σχολίασε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με τη πάροδο του χρόνου. «Η επικαιροποίηση των εμβολίων είναι ένα από τα βασικά μας όπλα», πρόσθεσε ο ειδικός διευκρινίζοντας ότι τα εμβόλια βοηθούν να μειώσουμε τις συνέπειες, ιδίως στις μεγάλες ηλικίες που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Λιθουανία βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βαλτικής. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σήμερα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ford περιλαμβάνει 7 νέα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά μοντέλα μέχρι το 2024. Η αρχή του συγκεκριμένου πλάνου έγινε σήμερα Τρίτη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στις ράγες μπαίνουν και πάλι από αύριο τρένα και προαστιακός. Κύριο μέλημα των Αρχών είναι τα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των συρμών. Έως ότου ολοκληρωθεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μέχρι να δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους, το ιδανικό πεδίο δράσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η πόλη. Ένα μικρό ηλεκτρικό λοιπόν αποτελεί...