Η φθίνουσα πορεία των επιδημιολογικών δεικτών δημιουργεί την προσδοκία για θετική εξέλιξη στη μάχη κατά της πανδημίας, όμως οι εικόνες συνωστισμού που συνόδευσαν την άρση του lockdown προκαλούν εύλογες ανησυχίες. «Η πανδημία δεν τελείωσε, ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για τον κορονοϊό και προειδοποίησε με αυστηρές κυρώσεις τους παραβάτες.
Το μποτιλιάριασμα επανήλθε στους δρόμους ύστερα από πολλούς μήνες, μετά το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Το «καμπανάκι» χτύπησε από τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν ότι τα μέτρα που ακόμη ισχύουν (μάσκες και αποστάσεις) πρέπει να τηρούνται ευλαβικά έως ότου ο εμβολιασμός χτίσει το τείχος ανοσίας.
«Σήμερα καταγράψαμε την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 2 ετών. Η Λ. Κηφισού κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 22,4%» ανέφερε ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης.
Οι εικόνες συνωστισμού με την κατάργηση των sms, το άνοιγμα της εστίασης και των υπερτοπικών μετακινήσεων αλλά και τα κορoνοπάρτι προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενο πισωγύρισμα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.402 νέα κρούσματα κορονοϊού και 56 θανάτους, ενώ 647 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε πάρτι που στήθηκε έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου χιλιάδες νέοι διασκέδασαν χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, προειδοποίησε ότι «διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο για νόσο ή θάνατο», χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την άποψη πως όταν έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι δεν κινδυνεύουν».
Τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε 72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.
Μήνυμα κατά του εφησυχασμού έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τη Δευτέρα.
«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να υπογραμμίζει ότι ο μόνος που αποδεικνύεται διαχρονικά ανεύθυνος, είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.
«Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει καταστρατηγήσει ό,τι μέτρο έχει επιβάλει, οφείλει επιτέλους να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«”Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα” κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό ισχύει πρώτα για την Κυβέρνηση, όχι μόνο για τους άλλους» υπογράμμισε το ΚΙΝΑΛ.
«Η “ανευθυνότητα” και οι παλινωδίες, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση» σχολίασε το ΚΚΕ.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις αλλά και πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα προστασίας.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης
Σε νέο σχεδιασμό προχωράει η ελληνική αστυνομία. Καθημερινά γίνονται συσκέψεις με τους επιτελούς της ΕΛ.ΑΣ., όπου αναπροσαρμόζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.
Το έργο αυτό έχουν αναλάβει κυρίως ομάδες της τάξης καθώς και της άμεσης δράσης, ενώ πλέον φεύγει το μεγάλο βάρος από την τροχαία αφού δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των μετακινήσεων.
Διατίθενται περίπου 10.000 αστυνομικοί στην επικράτεια για τους ελέγχους όσον αφορά τον κορονοϊό (οι αστυνομικοί αυτοί είναι επιφορτισμένοι και με ελέγχους κατά της εγκληματικότητας).
Τουλάχιστον 45.000-50.000 έλεγχοι διενεργούνται καθημερινά από τους αστυνομικούς. Οι έλεγχοι αφορούν πολίτες (αποστάσεις και μάσκες) αλλά και καταστήματα (ενδεικτικά: Γλυφάδα, Περιστέρι, Παγκράτι, Ψυρρή, Πάτρα, Θεσσαλονίκη).
Θα χρησιμοποιούνται και πάλι ήπιου χαρακτήρα επεμβάσεις, κυρίως με ηχητικά, συστάσεις και παραινέσεις.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συνωστισμοί είναι οργανωμένοι και όχι αυθόρμητοι (πχ σε μπαράκια ή πλατείες που διακινούνται ποτά, ή με αυτοκίνητα που κάνουν πάρτι με μουσική), θα σχηματίζονται δικογραφίες που θα υποβάλλονται στον εισαγγελέα για αξιολόγηση.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Το πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται στην πρώτη ζώνη της άμυνας κατά της πανδημίας. Εντός του Μαΐου, νεότερες ηλικιακές ομάδες αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, τα οποία δείχνουν αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων. Ωστόσο, τα νέα αυτά στελέχη του ιού ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς, όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας.
Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του ιού εξέφρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως η επαγρύπνηση πρέπει να είναι διαρκής.
«Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως το στέλεχος που κυριαρχεί πλέον είναι η ινδική παραλλαγή, η οποία είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Kent, τη γνωστή ως βρετανική μετάλλαξη.
«Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορονοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.
Σχετικά με την «αθηναϊκή» μετάλλαξη, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν είναι μία καινούργια μετάλλαξη αλλά συνδυασμός παλιότερων μεταλλάξεων και έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.00 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας.
«Δεν ανησυχούμε για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Τον φάκελο του 35χρονου που εμφάνισε διπλή θρόμβωση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca εξετάζουν οι ειδικοί.
«Η κίτρινη κάρτα του 35χρονου στάλθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων το Σάββατο, χρειάζεται λίγη υπομονή» είπε η κα. Θεοδωρίδου.
Έρευνα του ΕΚΠΑ που μελέτησε την ανάπτυξη αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό μετά τον εμβολιασμό, έδειξε ότι για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τρεις εβδομάδες μετά την 1η δόση, οι εμβολιασμένοι έχουν εξουδετερωτικά αντισώματα, ενώ 2-4 εβδομάδες μετά τη 2η δόση παρουσιάζουν πολύ υψηλά αντισώματα (πιο ψηλά και από τη φυσική ανοσία).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από όσους έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, το 75% είχε εξουδετερωτικά αντισώματα 50 ημέρες μετά την 1η δόση.
«Είναι αποτελεσματικά όλα, το πότε όμως αναπτύσσονται τα αντισώματα είναι το θέμα» σημείωσε ο καθηγητής Αιματολογίας στο ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η 2η δόση του Astra Zeneca πρέπει να γίνεται λίγο νωρίτερα, στους 2 μήνες ώστε να αναπτυχθεί ικανοποιητικό ποσοστό εξουδετερωτικών αντισωμάτων πιο νωρίς.
Από 21 Μαΐου πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών
Τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν από την Παρασκευή οι πολίτες ηλικίας 40 – 44 ετών, που μέχρι τώρα είχαν πρόσβαση μόνο στο AstraZeneca.
Σταδιακά θα ανοίξουν μέχρι αρχές Ιουνίου τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 ετών και 30-34 ετών.
Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν γίνει περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, το 34% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση και το 20% θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Φυσική νόσηση και μία δόση εμβολίου αντιστοιχούν σε πλήρη εμβολιασμό και η ανοσία διαρκεί για περισσότερο από ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ανακοίνωση του ΕΜΑ
Μέχρι ένα μήνα μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου) το σφραγισμένο φιαλίδιο του εμβόλιου των Pfizer/BioNtech το οποίο έχει απομακρυνθεί από συνθήκες κατάψυξης, όπως αναφέρει ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.
Ειδικότερα, η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) συνέστησε αλλαγή στις εγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης του εμβολίου Comirnaty για την αντιμετώπιση της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, η οποία θα διευκολύνει τον χειρισμό του εμβολίου σε κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΕΜΑ συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή παρατείνει την εγκεκριμένη περίοδο αποθήκευσης του μη ανοιγμένου αποψυγμένου φιαλιδίου στους 2-8 ° C (δηλ. σε κανονικό ψυγείο μετά την απομάκρυνση από συνθήκες κατάψυξης) από πέντε ημέρες σε ένα μήνα (31 ημέρες). Η αλλαγή εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση πρόσθετων δεδομένων μελέτης που υποβλήθηκαν στον EMA από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας. Η αυξημένη ευελιξία στην αποθήκευση και το χειρισμό του εμβολίου αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.