Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Συρεγγέλα: Σε ασφαλές κατάλυμα η 26χρονη – Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα θύματα κακοποίησης (video)

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλά στην ΕΡΤ για την παρέμβαση που χρειάστηκε να κάνει προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον η 26χρονη μητέρα και το ανήλικο παιδί της που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο Βόλο.

«Eπειδή και η ίδια αισθανόταν ανασφάλεια και πολύ περισσότερο όταν έχουμε μικρά παιδιά το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε το παιδί μας περισσότερο από εμάς, επικοινώνησα με τη γυναίκα στο Βόλο και της προτείναμε να απομακρυνθεί άμεσα από την οικία της» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κ. Συρεγγέλα που είναι αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

«Αυτή την στιγμή είναι σε ασφαλές κατάλυμα. Το πιο σημαντικό ήταν να την ενημερώσουμε για το ποια εργαλεία έχει στα χέρια της ώστε να προχωρήσει στη ζωή της» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε στην παρουσιάστρια της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου, η μήνυση είναι αυτεπάγγελτη και το θύμα σε περιπτώσεις έμφυλης βίας δεν χρειάζεται να υποβάλλει μήνυση.

Η κ. Συρέγγελα εστίασε στις δομές φιλοξενείας κακοποιημένων γυναικών που υπάρχουν λέγοντας ότι δεν είναι μόνες τους: «Όσο δύσκολο είναι να φύγεις από μια κακοποιητική σχέση, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε. Yπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, συμβουλευτικά κέντρα, νομικοί και πλέον υπάρχει και εργασιακή στήριξη σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για τις γυναίκες που δεν έχουν εργασία».

Μιλώντας για τους 19 ξενώνες κακοποιημένων γυναικών που βρίσκονται σε όλη τη χώρα είπε ότι είναι φυλασσόμενοι χώροι, σε απόρρητες τοποθεσίες. «Οι διευθύνσεις τους δεν είναι στο Διαδίκτυο. Ο τηλεφωνικός αριθμός που μπορούν να καλούν (24ωρη υπηρεσία) είναι το 15900, όπου γίνεται παραπομπή της γυναίκας στο πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο (44 σε όλη τη χώρα) ή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες για να απομακρυνθούν άμεσα από το περιβάλλον το κακοποιητικό στο οποίο βρίσκονται».

Μιλώντας για την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας «SOS 15900» η κ. Συρεγγέλα είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 2.000 τηλεφωνικές κλήσεις. «Θα πρέπει δώσουμε εύσημα στους ανθρώπους που δουλεύουν σε συμβουλευτικά κέντρα γιατί με όλη αυτή την έξαρση που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, πολλές φορές εκτός ωραρίου».

Απαντώντας γιατί πλέον τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τόσα πολλά η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι «κάθε χρόνο έχουμε 12 – 15 γυναικοκτονίες, αλλά τώρα τις λέμε με το όνομά τους. Παλιά τα λέγαμε εγκλήματα πάθους».

Ο όρος γυναικοκτονία είναι απόλυτα αναγνωρισμένος

Όσον αφορά την άρνηση από ορισμένους της νομικής παραδοχής του όρου «γυναικοκτονία» η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν απόλυτη: «Ο όρος αυτός είναι απόλυτα αναγνωρισμένος κοινωνιολογικός όρος και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον Οργανισμό Ισότητας της ΕΕ».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Ελλάδα καταγράφονται τα εγκλήματα αυτά καταγράφονται ως γυναικοκτονίες από το 2010, επισημαίνοντας ότι «πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες για την αποδοχή αυτού του όρου». Και όπως είπε, τα εγκλήματα αυτά μπορούν να προληφθούν όταν υπάρχει πρόληψη και κατάλληλη αντιμετώπιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...