Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Πρώτο: Δεν ξέρω πόσες ημέρες θα διαρκέσει η μάχη στη Δαδιά – Έχουν καεί περίπου 15 χιλ. στρέμματα – Ελπίζουμε να βρέξει (audio)

«Δύσκολες ώρες, πέμπτη συνεχή ημέρα μάχης στα μέτωπα της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς. Τώρα επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στο νότιο τμήμα, εκεί έχουμε κάποιες αναζωπυρώσεις οι οποίες μας προβληματίζουν για να μην έχουμε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Εκεί στοχεύουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στο να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, γιατί μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο μέτωπο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Φαίνεται ότι πάμε καλά στο βόρειο σκέλος του δάσους, προς Λυκόφως και προς Δαδιά. Αλλά στο νότιο σκέλος προς Λευκίμμη, νοτιοδυτικά δηλαδή, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το δάσος είναι παρθένο, έχει πολύ πυκνή βλάστηση. Η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο – με τις πολλές χαράδρες και τα απροσπέλαστα σημεία – δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Η μάχη δίνεται από αέρος κυρίως με στοχευμένες ρίψεις, που βοηθούν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και με μηχανήματα που κάνουν διανοίξεις», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη μάχη δίνεται στη ζώνη Α1, δηλαδή στο στενό πυρήνα προστασίας του δάσους. Εκτίμησε ότι έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα. «Η μάχη αυτή δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει. Δεν βρέχει, κάποιες σταγόνες έπεσαν, ελπίζουμε να βρέξει. Τα πεύκα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις πυρκαγιές. Είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες – ευχή και προσευχή – να βρέξει λίγο για να επιβραδυνθεί η φωτιά και να ελεγχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, υπάρχουν στο δάσος αντιπυρικές ζώνες, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερες, πολλά χρόνια πριν. «Επικρατούσε η άποψη ότι επειδή είναι παρθένο και αυστηρά προστατευόμενο, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ενοχλεί τους διαβιούντες σπάνιους πληθυσμούς των αρπακτικών. Υπήρχαν αντικρουόμενες λογικές. Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται, βλέπουμε δηλαδή ότι πλέον πρέπει να συνυπάρχουν όλα αυτά. Να υπάρχουν και πολύ περισσότερες ζώνες πυρασφάλειας, πολύ περισσότερα σημεία υδροληψίας, περισσότερα φυλάκια και να συντηρούνται όλα αυτά. Όχι “δεν πειράζω επειδή είναι προστατευόμενη περιοχή”. Προστατεύω. Η λογική και επιστημονική παρέμβαση είναι για την προστασία. Όταν ξεσπάσει μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις κάνει όλα όσα έπρεπε», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Επιπλέον, ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι φέτος τα δασαρχεία του Έβρου είχαν χρηματοδότηση και έγιναν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αλλά όπως τόνισε, «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΕΛΛΑΔΑ

Aναστάτωση προκλήθηκε χθες (04/05), Μεγάλο Σάββατο, πριν από την Ανάσταση, σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, όταν ένα πεντάχρονο αγοράκι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία του Λος Άντζελες απομάκρυνε χθες Κυριακή έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC)...

ΕΛΛΑΔΑ

Mε αφορμή την επερχόμενη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/ τριων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού Πα.Σ.Ο.Νο.Π, θίγει το...