Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη καταστροφή στο δάσος-Natura της Δαδιάς — Ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα η καταγραφή των ζημιών στην Πεντέλη

Για περισσότερες από 24 ώρες καιγόταν η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς στη Λύρα Σουφλίου στον Έβρο.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι συνεχείς εναλλαγές των ανέμων.

Από τις 6 το πρωί τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ όλες οι δυνάμεις παρέμειναν ενισχυμένες υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να «σπάσουν» το συμπαγές μέτωπο, το οποίο κατέκαψε δάσος σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Βασίλη Πρεμίδη, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά είχε μπει μέσα στον πυρήνα του δάσους και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πλησιάσει τις ταίστρες των αρπακτικών.

Συνολικά επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα ενώ από το πρωί και μέχρι και τις 20:50 πραγματοποιούσαν ρίψεις 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα.

Σε πλήρη έλεγχο τέθηκαν και οι τρεις εστίες στο νομό Ηλείας, στα Άγναντα, στη Σίμιζα Τραγανού και στο Ψάρι του δήμου Βουπρασίας.

Η φωτιά ξεκίνησε στη δασική περιοχή των Αγνάντων λίγο πριν τις 10:30 χθες το πρωί, και γρήγορα το μέτωπο διασπάστηκε σε τρία σημεία.

Στην καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης οι έρευνες για τα αίτια συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως δεν υπήρχαν κολώνες ή ηλεκτροφόρα καλώδια ούτε και σημείο συγκέντρωσης σκουπιδιών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτιά.

Οι αρχές έχουν στα χέρια τους καταθέσεις κατοίκων αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών, ενώ αναζητούν και βίντεο με τυχόν ύποπτες κινήσεις οχημάτων, μηχανών, ακόμα και πεζών.

Την χορήγηση, μηνιαίου επιδόματος κινδύνου, ύψους 141,92 ευρώ, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, που υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου
Ανταπόκριση: Βασίλης Πρεμίδης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου, από τον πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών»,...