Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η αποτίμηση της μεγάλης πυρκαγιάς: Κάηκαν 15.000 στρέμματα – Εισαγγελική έρευνα για εμπρησμό

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, ο Καθηγητής Διαχείρισης κρίσεων και υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης, καθώς και ο Καθηγητής Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Καλαμποκίδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις πυρκαγιές στην Αττική που κατέστρεψαν περιουσίες αλλά για τη ζημιά στο φυσικό κάλλος.
Η κ. Κεχαγιά μίλησε για τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς, αφήνοντας εξαρχής αιχμές για εμπρηστική ενέργεια.

«Ήταν μία δύσκολη συνθήκη συνολικά. Είχαμε ήδη αρκετά «4άρια» επικινδυνότητας τις προηγούμενες μέρες, ΚΑΙ Από την έναρξη της αντιπυρικής είχαμε 27 περιστατικά στην Πεντέλη, ο κίνδυνος για εμάς ήταν να μην κατέβει στα αστικά μας περιθώρια. Τα 27 περιστατικά ήταν εν μέρει δικαιολογημένα, ήταν κοντά πυλώνες, ήταν κάποιο πουλί που έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ωστόσο ήταν αντιμετωπίσιμα. Αυτό που συνέβη τώρα ήταν σε σημείο που ήταν δύσκολο κάποιος να δικαιολογήσει φυσικά αίτια για την καταστροφή, ήταν δύσκολα προσβάσιμη η περιοχή για να αντιμετωπιστεί επί τόπου. Τα δικά μας οχήματα, έφτασαν στο σημείο μετά από 6 λεπτά από την ώρα που ήρθε το σήμα, η πυροσβεστική ήταν εκεί στα 4 λεπτά, αυτή είναι μία σύντομη και γρήγορη παρέμβαση, ωστόσο ήταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες και οι άνεμοι σφοδροί που πήρε γρήγορα την έκταση που είδαμε», ανέφερε αρχικά.

«Αρμοδιότητα του δήμου είναι να καθαρίσει όλα τα αστικά του αλσύλλια και τα δικά του οικόπεδα, αυτό είχε γίνει. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια,. Κάναμε και προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ξεκινήσαμε αποστολή επιστολών στους κατοίκους να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το έκαναν, εμείς μπήκαμε να στη διαδικασία να καθαρίσουμε και να χρεώσουμε όσους δεν είχαν καθαρίσει τα οικόπεδα», πρόσθεσε.

«Στα δικά μας διοικητικά όρια, οι πυροσβεστικοί κρουνοί ελέγχονται από την ΕΥΔΑΠ, και ελέγχονται και από εμάς και εμείς μετά λέμε στην ΕΥΔΑΠ να κάνει τη συντήρησή του. Όσο αφορά στα διοικητικά όρια του δήμου Πεντέλης οι κρουνοί ήταν σε πλήρη λειτουργία, επίσης έχουμε και τις υδατοδεξαμενές, οι οποίες ήταν γεμάτες και γέμιζαν και συνέχεια έτσι ώστε τα ελικόπτερα να παίρνουν νερό πιο γρήγορα από το να πηγαίνουν στην θάλασσα ή στη λίμνη Μαραθώνα», συμπλήρωσε η κ. Κεχαγιά.

Ο κ. Χάλαρης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην πυρκαγιά και στην έκταση που πήρε.

«Ουσιαστικά δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο, στην έναρξή της. Σχετικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς θα ήθελα να πω πως, όταν έχουμε μία πυρκαγιά καταστρέφονται αμέσως οι πυλώνες της ΔΕΗ, δεν έχουμε ρεύμα και ουσιαστικά στην πλειοψηφία τους οι πυροσβεστικοί κρουνοί, δεν δουλεύουν. Αυτό το θέμα είναι πάγιο και πρέπει να βρεθεί λύση για όλου δήμους σχετικά με αυτό το θέμα. Υπάρχουν τεχνικές με συγκεκριμένες γεννήτριες, πρέπει να βρεθεί μία λύση για όλους τους δήμους. Από το Ταμείο Ανάκαμψης κάποια χρήματα πρέπει να πάνε εκεί προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Ένα άλλο θέμα είναι έγκαιρη ανίχνευση. Εάν είχαμε έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος θα είχαμε δράσει πολύ πιο γρήγορα, πριν ανοίξει το μέτωπο. Στην Πεντέλη καθαρισμός που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν είχε γίνει, είχε ανακοινωθεί μία βδομάδα μετά τις πυρκαγιές που είχαμε στον νότιο τομέα και τελικά δεν είχαν προλάβει να ολοκληρωθούν όπως έπρεπε. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας, γιατί παρόλο που ο άνεμος δεν ήταν με το μέρος μας, κάηκε γρήγορα η περιοχή και έτσι έσβησε και γρήγορα και δεν είχαμε θύματα», τόνισε.

Ο Καθηγητής Γεωγραφίας και Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Καλαμποκίδης τοποθετήθηκε επίσης για τη φωτιά και τα προβλήματα που προκάλεσε.

«Εάν δούμε διαχρονικά τα προβλήματα με τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, θα δούμε ότι δεν έφταιγε η γρήγορη ή αργή κινητοποίηση. Σε σχέση με άλλες πυρκαγιές η κινητοποίηση ήταν άμεση. Η Πεντέλη καίγεται εδώ και 50 χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια εξελίσσεται η οικιστική ανάπτυξη όλη της Πεντέλης και τον Υμηττό και το Λαύριο. Οι άνεμοι ήταν καταστροφικοί ήταν 9 μποφόρ, αυτό βοηθά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς άρα όσο και γρήγορη να είναι η επέμβαση, μέσα σε 4-5 λεπτά είναι πάρα πολύ καλός χρόνος. Το τι έπαιξε ρόλο και δεν αναφέρθηκε και πολύ, είναι η υγρασία της ατμόσφαιρας. Μέτρησα με έναν μετεωρολογικό σταθμό μέτρησα σχετικές υγρασίες στην περιοχή κοντά στο 30%. Αυτές είναι πολύ ξηροθερμικές συνθήκες που πέρα από τον άνεμο βοηθούν και στην εξάπλωσή της», συμπλήρωσε.

Πώς αντιμετωπίζονται τα αναπνευστικά προβλήματα
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί πολίτες αλλά και οι πυροσβέστες και αστυνομικοί που επιχείρησαν στα πύρινα μέτωπα.

«Έγινε η μετακίνηση παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων σε άλλα και η αντίδραση ήταν άμεση. Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση παιδιών», είπε αρχικά αναφορικά με την εκκένωση του Παίδων.

«Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο πυροσβέστες και αστυνομικοί με αναπνευστικά προβλήματα, γιατί και τις μάσκες που φόραγαν, μέσα σε τόσες τοξικές ουσίες σε ένα τέτοιο περιβάλλον για τόσες ώρες είναι πολύ δύσκολες. Οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα δε θα πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους, να κλείνουν τα παράθυρά τους και εάν χρειαστεί να κυκλοφορήσουν για κάτι επείγον, να φορούν τις μάσκες τους και να κάνουν πολύ γρήγορα ό,τι θέλουν να κάνουν και να γυρίσουν σπίτι», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Είχαμε έναν τραυματία με σοβαρά εγκαύματα, γιατί προσπάθησε να σώσει το σπίτι του. Νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα και η κατάστασή του είναι σταθερή. Ο κόσμος σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει ν προσέχουν είναι τοξική η ατμόσφαιρα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...