Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Ελευσίνα – Συνεχίζονται οι αυτοψίες, και ο έλεγχος των κτιρίων

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Ελευσίνα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργή εστία, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παραμένει υψηλός στην Αττική, εξαιτίας των ανέμων.

Τα εναέρια μέσα θα συνεχίσουν να επιχειρούν, ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης. Οι εικόνες της επόμενης μέρας προκαλούν θλίψη.

Καμμένη γη και καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες που έχουν χαθεί, αλλά ευτυχώς, καμία ανθρώπινη απώλεια. Mε το πρώτο φως της μέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις υλικές ζημιές που άφησε πίσω της, η καταστροφική μανία της φωτιάς.

Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργεί ελέγχους στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές στις πληγείσες περιοχές, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Χθες έγιναν αυτοψίες σε 30 κτήρια κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και εκκλησίες, στους Δήμους Πεντέλης και Ανθούσας. Από τις 19 κατοικίες μόνο 4 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «είχαμε αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών. Ελέγχονται όλα τα ενδεχόμενα».

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές στην Αττική

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων από τις οποίες προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς καθε κατευθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Με βάση την παραγγελία της κ.Γκανέ προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικες ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που θα διενεργήσεις ο αρμόδιος εισαγγελέας, θα αξιολογησει άμεσα, αποδεικτικά στοιχεία, πληροφορίες αλλά και ενδεχόμενες μηνύσεις για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια οικολογική καταστροφή στις περιοχές που επλήγησαν αλλά και σημαντικές ζημιές σε περιουσίες πολιτών.

Αυτοψία του πρωθυπουργού στις καμένες περιοχές της Αττικής

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά.

ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε Βορειοανατολική Αττική και Μέγαρα

Στιγμιότυπο από το Ντράφι την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022.
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μέχρι το βράδυ εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ ότι θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση τόσο στη Βορειοανατολική Αττική όσο και στα Μέγαρα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 γραμμές Μέσης Τάσης ενώ καταστράφηκαν 100 στύλοι και πέντε υποσταθμοί μέσης τάσης που αντικαθίστανται από τα συνεργεία του Διαχειριστή.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη, Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Γεραφέντης/Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...