Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστημιακοί: Προειδοποιητική απεργία την Τρίτη για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία / αποχή από τα καθήκοντά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) την Τρίτη 5/7 καλεί τους πανεπιστημικακούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων μελών ΔΕΠ, μετά τις πληροφορίες ότι η υπουργός Παιδείας, θα καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ.

«Επειδή υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4/7, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, σε συνέχεια της από 16-6-2022 ομόφωνης απόφασής της, καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία / αποχή από τα καθήκοντά μας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) την Τρίτη 5/7», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ.

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου η ΠΟΣΔΕΠ έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις:

Η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Όλη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ίσως είναι η πρώτη υπουργός της μεταπολίτευσης η οποία ενώ πριν δύο έτη είχε νομοθετήσει τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών από όλους τους Πανεπιστημιακούς κάθε Ιδρύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι με τον ν. 4692/20 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, έρχεται τώρα για εντελώς ακατανόητους λόγους να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο.
Άλλη μία ιστορική πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών και ο ορισμός του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων από το Συμβούλιο Διοίκησης.
Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο.
Εάν η πρόταση της κας Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...