Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχυση με την 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό – Ποιοι πρέπει να την κάνουν

Ερωτηματικά σε πολλούς πολίτες έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση 4ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 30 ετών, την ώρα που οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τους πολίτες 30-59 ετών.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δε νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει».

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει», είπε η γιατρός.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση» και όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν μέτρα υγιεινής.

Αποστάσεις από την εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για 4η δόση πήρε την Πέμπτη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας την Πέμπτη στο MEGA, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε πως για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν συνίσταται το εμβόλιο.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν».

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού που αρχίζει να παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός νέου πανδημικού κύματος -το έκτο κατά σειρά- εν μέσω θέρους.

Ο φόβος των επαναλοιμώξεων, η long covid αλλά και οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 που φαίνεται να ξεφεύγουν από τα εμβόλια και από προηγούμενη μόλυνση, έχουν θέσει σε συναγερμό το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Η καμπύλη καταγραφής της πορείας της πανδήμιας άρχισε να παίρνει την ανιούσα από την περασμένη Τρίτη όταν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 12.537. Αύξηση του ιικού φορτίου διαφαίνεται και στις τελευταίες μετρήσεις στα αστικά λύματα έως 237%, αλλά και στον δείκτη θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά, κάτι που συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών.

Ήδη τρία τουλάχιστον νησιά Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εμφανίζεται kai σε πολλές ακόμα περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...