Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού

Σε μάχη με τον χρόνο για τον εμβολιασμό των ενεργών και παραγωγικών ατόμων εξελίσσεται το επόμενο δίμηνο, καθώς αποτελούν πλέον και τον πιο εύκολο στόχο του κορωνοϊού. Από τη μία πλευρά, η θωράκιση, σε ικανοποιητικό ποσοστό, των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, και από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των ατόμων στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-59 και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ενδεχόμενο μόλυνσης, έχουν αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων και συνεπώς και των νοσηλευομένων. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ καταγράφεται περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες στα 43 έτη.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με το οποίο δίνουμε, μετά από πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν οι βάσει των συμφωνιών παραλαβές εμβολίων και οι εμβολιασμοί των πολιτών με εντατικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον θα γίνει… ρουτίνα ο ημερήσιος εμβολιασμός 100.000 πολιτών και θα επιτρέψει σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «μέσα στον Μάιο να γίνουν 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Μαΐου σε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβολιασμούς».

Η «Ελευθερία» σε αυτήν την πρώτη φάση της θωράκισης των πολιτών για την συρρίκνωση της επιδημίας – διότι ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τι θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός- έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο. «Οδεύουμε προς την κορύφωση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραλαβές εμβολίων. Είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με αφορμή τον υγειονομικό σχεδιασμό για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, που εκπονεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ο κ. Κικίλιας, υπογράμμισε και πάλι την αξία του ελέγχου (testing) για τον κορωνοϊό, και «τη δυνατότητα που μας δίνει να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ώστε να μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, των κοινωνικών συναναστροφών μας, των επαγγελματικών συναναστροφών μας».

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Διευκρινίσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσε κατά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Ειδικότερα, αναμένονται:

-2.150.000 δόσεις από τις εταιρίες Pfizer/ BioNTech

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς – αναρτήθηκε χθες στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων (ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή. «Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις περίπου 2 εκατ. πολίτες, ποσοστό περίπου 18% του πληθυσμού θα έχει πλήρη ανοσία. Υπενθυμίζεται πως ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά την επιδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας πέρασε από τα χέρια της κινεζικής εταιρίας “Suning Holdings Group” στον επενδυτικό όμιλο των ΗΠΑ “Oaktree Capital Management”, ο οποίος θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων...

LIFESTYLE

Αλλάζει ο κόσμος… των social media, με τον πόλεμο στη Γάζα να ευαισθητοποιεί πλέον κάθε ηλικίας κοινό που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε Instagram, X, Tik...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα, ένα κόμμα προσωπικό του κ. Κασσελάκη, ο οποίος πολιτεύεται με αντίληψη σουπερμάρκετ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο...