Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα- Πρέπει να βρεθούν και άλλοι προμηθευτές

«Η προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε δυνατότητες αύξησης των εισαγωγών από άλλες χώρες καθώς προχωρά με ταχύτητα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Δεν είναι εύκολη ιστορία γιατί η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές αργού πετρελαίου και πρέπει να αποκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Δούκας, σχετικά με τις εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη από την Βενεζουέλα.

Μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να έχουν οι ρωσικές εξαγωγές  σχεδόν μηδενιστεί σε επίπεδο Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Δούκας, ως εκ τούτου προσπαθεί και η Αμερική να βοηθήσει, αίροντας κυρώσεις στην Βενεζουέλα, ενώ έχει ξεκινήσει και με το Ιράν μια τέτοια συζήτηση, για να καλύψει ένα κομμάτι από τις εισαγωγές της Ρωσίας.

Η Ρωσία, εξήγησε ο ίδιος, έδινε στην παγκόσμια αγορά περίπου 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων τα 3 εκατ. στην Ευρώπη. «Για την Βενεζουέλα συγκεκριμένα η Αμερική είπε ότι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες η ισπανική Repsol και η Ιταλική ENI, θα δίνουν την δυνατότητα να κάνουν εισαγωγές και να τα στέλνουν μόνο στην Ευρώπη. Ο λόγος που πιέζουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση είναι διότι έχουν εκτοξευθεί οι τιμές και μάλιστα σήμερα διαβάσαμε ότι υπάρχει μια νέα πολύ μεγάλη αύξηση ενός συγκεκριμένου τύπου πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας  που πάει στην Ασία, νέο ρεκόρ και εκεί που σημαίνει ότι έρχεται νέο κύμα αυξήσεων» επισήμανε ο κ. Δούκας.

Τονίζοντας ότι από τα 7,8 εκατ. που δίνει συνολικά η Ρωσία σε όλο τον κόσμο, τα 3 εκατ. περίπου πάνε στην Ευρώπη, ενώ Βενεζουέλα και Ιράν μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να δώσουν κοντά στο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε και άλλους προμηθευτές και το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να εξυπηρετήσουν μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής τροφοδοσίας.

«Αυξάνεται πάρα πολύ η ζήτηση και έχουμε περιορισμένες δυνατότητες προσφοράς, οπότε οι εταιρείες θα προσπαθήσουν πάρα πολύ να ενισχύσουν την κερδοφορία τους αξιοποιώντας την συγκυρία» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην προσέγγιση των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν για να συνδράμουν στην αναπλήρωση του ρωσικού πετρελαίου μετά το εμπάργκο, ο κ. Δούκας έκανε λόγο για μια ενεργειακή πολιτική σκακιέρα που έχει αλλάξει τελείως.
«Ο εχθρός πια είναι ο Πούτιν και η Ρωσία και παλιοί εχθροί, εν πάση περιπτώσει, με χώρες που υπήρχαν πολύ μεγάλες κυρώσεις προσπαθούν να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας για να εγγυηθούν οι Αμερικανοί ότι η μεγάλη πίεση που ασκούν στην Ρωσία και την οικονομία της μέσα από το εμπάργκο που έχει βάλει και η Ευρώπη,  μπορούν να μην δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα στους ευρωπαϊκούς λαούς και να διακινδυνεύσει η κοινωνική ειρήνη σε αυτές τις χώρες. Όταν επιβάλλεις τόσο σκληρά μέτρα όπως είναι το εμπάργκο, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος εάν εκτοξευθούν οι τιμές να πυροβολήσεις στην πραγματικότητα τα πόδια σου, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το πώς θα διαφοροποιήσεις τους προμηθευτές και πώς θα εξασφαλίσεις ότι το επόμενο διάστημα, σίγουρα με αυξημένο κόστος, θα έχεις όμως τις απαιτούμενες ποσότητες» ανέφερε ο κ. Δούκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Ελευσίνα επισκέφθηκε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Πριν από ενάμιση μήνα ο πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας είχε επισκεφθεί τις...

LIFESTYLE

Όπως πρώτο σας αποκάλυψε το μεσημέρι της Δευτέρας 288/11 το Youweekly.gr, με αποκλειστικό ρεπορτάζ του, η Κατερίνα Καινούργιου τον τελευταίο καιρό έχει βρει τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκεται από νωρίς το πρωί τόσο η Εύβοια, όσο και η Αττική, μετά τα 4,8 Ρίχτερ νοτιανατολικά των Ζαράκων. Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Το 1981 σε ένα διάστημα δέκα ημερών, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τρεις σεισμοί πάνω από 6 ρίχτερ συντάραξαν τον...