Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Χατζηδάκης από Ξάνθη: Μέχρι και 80% η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών μέσα στο καλοκαίρι

Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποιεί από το πρωί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει κυρίως επαφές με κομματικά στελέχη, ενώ συνοδεύεται από τον τοπικό Βουλευτή, Σπύρο Τσιλιγγίρη, τον Βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, την Βουλευτή Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα και τον Βουλευτή Ημαθίας, κ. Μπαρτζώκα.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε βέβαια και στο γεγονός πως και σαν υπουργός θα ακούσει και θα μεταφέρει μηνύματα από την κοινωνία προς τη κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στα θέματα των ανατιμήσεων και της ενέργειας, τόνισε πως δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο και πως η Ελληνική κυβέρνηση μέσα στις δυνατότητες, που της δίνει η Ελληνική Οικονομία στήριξε την κοινωνία. «Η χώρα μας είναι η τρίτη χώρα σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή σε σύνολο 27 χωρών, σε ένταση ενισχύσεων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ενέργεια. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί έχουν και αναδρομική ισχύ και φτάνουν και αγγίζουν συνολικά την αρχή των ανατιμήσεων».
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε και στα επιπλέον μέτρα της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουλίου και θα δουν οι πολίτες ελάφρυνση του κόστους ενέργειας έως και 80%. «Μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να παρουσιάζει μαγικές λύσεις για την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και θα έσκιζε το μνημόνιο και θα το καταργούσε σε ένα χρόνο. Οι τελευταίες 7 δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τη ΝΔ, γεγονός που δείχνει πως ο κόσμος κρίνει, συγκρίνει και αποφασίζει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Σχετικά με τις συντάξεις ανέφερε πως η ΑΜ-Θ παρουσιάζει πολύ καλούς ρυθμούς σε πανελλαδικό επίπεδο, σε ότι αφορά τις απονομές των συντάξεων και αυτό οφείλεται στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Ήδη έχουν επισπευσθεί οι εργασίες και από τις 150.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν από πέρυσι, ο αριθμός έχει πέσει στις 73.000 και θα βαίνει μειούμενος. Ειδικά από τον Ιούνιο και μετά με την εφαρμογή του νέου θεσμού των συντάξεων, του ηλεκτρονικού πύργου ελέγχου και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα υπάρξει εντυπωσιακή αποκλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό αφορά βέβαια τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, εκεί έχουμε δώσει έμφαση. Και αυτό γιατί έτσι θα υπάρχει μία βάση, προκειμένου να γίνει και η εκκαθάριση και να προχωρήσουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και στις επικουρικές, όπου και εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, μετά το κλείσιμο των κύριων συντάξεων», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.
Σε ό,τι αφορά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τους συμψηφισμούς, ανέφερε πως στις 31 Μάη έγινε και προβλέπεται απλοποίηση της διαδικασίας εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων της ΑΜ-Θ, με χορήγηση ισόποσης έκπτωσης από οφειλές τους προς την Φορολογική Διοίκηση, ή τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Η διαδικασία αυτή θα διενεργείται μέσω της λειτουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ΑΑΔΕ, στην οποία θα εισέρχεται ο δικαιούχος και θα δηλώνει ο ίδιος το ποσό της απαίτησης που αιτείται. Επίσης, μετά τη δήλωση του δικαιούχου προβλέπεται πως μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ ή του ΚΕΑΟ-για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- και εντός 48 ωρών το ποσό της απαίτησης, που έχει δηλώσει άπαξ ο δικαιούχος θα χρησιμοποιείται ως πιστωτικό για την ισόποση έκπτωση βεβαιωμένων οφειλών. «Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα εμπλεκόμενα υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να είναι λειτουργική η πλατφόρμα εντός του Ιούνη. Οι σχετικές εκπτώσεις στις βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούνη».

Η συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο συναντιούνται σήμερα (17/8) στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με την υπογραφή...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια νεκρή γυναίκα μίλησε στην κηδεία της και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή της, που της έκαναν οι έκπληκτοι τεθλιμμένοι συγγενείς και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε σκύλο καταγράφηκε στο Παρίσι, οδηγώντας τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικός και ασφαλής για τις έγκυες και το μωρό τους.Νέα καναδική επιστημονική έρευνα  υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία...